McAfee upozorava na hakerske pretnje automobilima

PCPress.rs ImageAutomobili su svakog dana sve pametniji, a priključivanjem na internet, u opasne teritorije hakera, dolaze u opasnost da njima upravlja neko drugi.

Konstantnim povećavanjem funkcionalnosti i mogućnosti automobila, paralelno se povećava opasnost od malicioznih napada. Nije isto ako imate virus u e-mailu ili računaru i ako vam je auto zaražen. Ovo poslednje može uticati na važu fizičku sigurnost. Čipovi kontrolišu skoro svaki deo auta, počevši od kočnica, airbegova, GPS navigacije, zaštite od krađe, do internog komunikacionog sistema.

Istraživači su demonstrirali da se funkcije kontrolisane računarom mogu presresti i kontrolisati sa udaljene lokacije. Slanjem SMS poruke moguće je otključati automobil i startovati ga. Hakeri mogu upravljati GPS navigacijom, ili ukrasti lične podatke preko bluetooth veze, kao i zaustaviti vozilo.

U žurbi da se dodaju nove mogućnosti, zamenarena je sigurnost. Srećom, još nije zabeleženo da je neko iskoristio pomenute mogućnosti. Izveštaj je ukazao na ozbiljne propuste, i shodno njemu inženjeri u auto-industriji su u potrazi za rešenjima.

Kako napreduju razni eksperimenti, kao na primer Google auto-pilot za automobile ili pametni putevi sa senzorima na ivičnjaku koji javljaju stanje u saobraćaju i brzinu svakog vozila, tako se nadzire bliska budućnost u kontrolisanju vozila.

Pročitajte i:  Niste sigurni da li je link legitiman? Koristite ove alate da biste bili sigurniji na internetu

Zabrinutost da uporedo sa razvojem auto-industrije nije dovoljno pažnje posvećeno sigurosti, skreće pažnju da pre aktivacije novih sistema treba obratiti pažnju na još neke „sitnice“.

Izvor: Yahoo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: