BIZIT plus

Virgin Galactic: Prva kosmička turistička agencija

Virgin Galactic bi uskoro trebalo da postane prva kosmička turistička agencija kojom će se javno trgovati, budući da bi Social Capital Hedosophia Holdings Corp trebalo da otkupi 49% kompanije koju je Richard Branson osnovao još 2004. godine. Dogovor uključuje investiciju od skoro 800 miliona dolara, koja će poslužiti za finansiranje kosmičkih letelica sve dok letovi ne budu počeli da donose profit.

PCPress.rs Image

Investicija dolazi kao podsticaj za deo industrije koji je još uvek u povoju, budući da kosmička turistička grana još uvek radi na razvijanju poslovnih modela. Očekuje se da Virgin Galactic u nekom trenutku postane konkurencija za Blue Origin i SpaceX, a iz kompanije tvrde da su već prodali na stotine karata, te da su klijenti plaćali po 250 hiljada dolara za jedno mesto na nekom od budućih letova. Ni jedan od kupaca još uvek nije poleteo ka svemiru, a u okviru ture koja bi trebalo da traje 90 minuta, a letelica VSS Unity se u kosmosu našla samo jednom u decembru 2018, pa se očekuje da do prvih komercijalnih letova prođe još nekoliko godina.

Pročitajte i:  Pokretanje električnih čamaca Arc  

PCPress.rs Image

O kosmičkom turizmu se u poslednje vreme sve više govori, a neophodno je da se razvije infrastruktura koja bi klijentima garantovala bezbednost, udoban put, a u nekom trenutku i smeštaj na nekoj od posebno adaptiranih svemirskih stanica.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: