Visa: inovacije u industriji platnih kartica

Visa PayWave Visine inovacije predstavljaju korak napred u odnosu na opšti trend u industriji platnih kartica koji podrazumeva približavanje elektonskog plaćanja i mobilne telefonije, unapređenje mogućnosti elektronskog plaćanja primenom novih mehanizama kada je u pitanju prihvatanje kartica, kao i ekspanziju ka brojnim potrošačima koji ne koriste bankarske usluge.

Novi trendovi u oblasti elektronskog plaćanja koje je predstavila Visa obuhvataju:

Mobilna revolucija

Mobilni telefoni predstavljaju osnovu dinamičnog životnog stila savremenog čoveka u oblasti komunikacije i zabave, a moguće je da će u budućnosti oni postati i osnovno sredstvo plaćanja prilikom svakodnevnih kupovina.

Visa je reagovajući na zahteve potrošača kreirala napredne načine plaćanja putem mobilnih telefona. Tokom protekle dve godine, Visa je, zajedno sa partnerima, razvila i testirala inovativne usluge u ovoj oblasti, uključujući usluge plaćanja, dopune kredita, transfera novca, obaveštavanja o obavljenim transakcijama i trgovinskim ponudama.

Visa je 2008. godine pokrenula program plaćanja uz pomoć mobilnih telefona Nokia 6131NFC (NFC – Near Field Communication) i najavila svoje učešće u opsežnom pilot programu „mobilni novčanik“ (“mobile wallet”). U okviru šestomesečnog pilot projekta koji će biti realizovan u Velikoj Britaniji biće istražene mogućnosti upotrebe mobilnih telefona za različite vrste plaćanja.

Pročitajte i:  Blokiranje domena koji asociraju na poznate brendove

Verified by Visa

Visa PayWave 2 Od pokretanja 2002. godine, u okviru platforme Verified by Visa izvršena je provera identiteta miliona korisnika Visa kartica koji kupuju putem Interneta. Rezultat je značajno smanjeni broj odbijenih transakcija i troškova vezanih za povraćaj novca. Količina robe koja je izgubljena zbog prevara takođe je smanjena, a maloprodaje su uvećale svoj promet jer nisu morale da odbijaju kupce koji kupuju preko Interneta po prvi put.

Na osnovu rezultata istraživanja iz 2008. godine koje je pokazalo da čak 83 odsto ispitanika prepoznaje prednosti sistema Verified by Visa, pre svega u pogledu veće sigurnosti, Visa će ove godine predstaviti unapređeni korisnički interfejs Verified by Visa.

Visa payWave za pripejd kartice sa čipom

Kombinujući kartice sa integrisanim kolima (VIS – Visa International Integrated Circuit Card Specifications) i platne kartice za beskontaktno plaćanje (VCPS – Visa Contactless Payment Specifications), Visa je razvila i pilot rešenje kojim se značajno unapređuje brzina obavljanja beskontaktnih plaćanja.

Sa Visa payWave-om dovoljno je da korisnik jednostavno „mahne“ svojom karticom, koja može biti instalirana i u mobilni telefon, ispred specijalnog beskontaktnog čitača. Za male transakcije nije potreban potpis ili unos PIN koda. Ovim servisom koji je idealan za plaćanja u restoranima brze hrane, dragstorima i supermarketima i kafeima, Visa je još jednom potvrdila svoju poziciju lidera u oblasti razvoja inovativnih načina plaćanja.

Pročitajte i:  Blokiranje domena koji asociraju na poznate brendove

*************************************************************

O kompaniji Visa:

Visa posluje kao najveća mreža elektronskog plaćanja koja pruža usluge obrade transakcija, kao i sistemske platforme koje omogućavaju elektronska plaćanja. Ponuda Vise uključuje kreditne, debitne, pripaid i potrošačke kartice sa oznakama Visa, Visa Electron, Interling i PLUS brendova. Visa je najprihvaćenija platna kartica na svetu, dok je Visa/Plus je jedna od najvećih globalnih mreža bankomata na svetu, koja nudi pristup gotovini u domaćoj valuti u preko 170 zemalja.

Za više informacija, posetite www.corporate.visa.com

Izvor: MMD CEE

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,