Više od polovine exploit-a prodatih na underground forumima namenjeno je za Microsoft proizvode

Studija koju je sprovela kompanija Atlas VPN pokazuje da je čak 51 procenat svih prodatih exploit-a na underground kriminalnim forumima namenjeno Microsoft proizvodima. Najtraženiji su exploit-i za Microsoft Office (23 procenta), a sledi Windows sa 12 procenata prodatih exploita. Remote Desktop Protokol (RDP) exploit-i čine 10 procenata ukupne prodaje, dok Internet Explorer i SharePoint imaju udeo sa po 3 procenta.

microsoft

Kada se sigurnosni propusti objave javno, kompanije se trude da neutrališu rizike. Međutim, to nije delotvorno ukoliko sami korisnici ne vrše nadogradnje svog softvera na regularnoj osnovi. Takođe, instaliranje antivirusa i firewall-a značajno umanjuje mogućnost zaraze.

Inače, problemi sa bezbednosnim rupama u softveru postaju sve učestaliji. Recimo, 2016. godine bilo je oko 6.500 otkrivenih takvih propusta u softveru, dok je 2017. godine taj broj više nego dupliran (14.644). Prošle godine je opet ostvaren rekord, sa 18.395 pronađenih bezbednosnih propusta, što je povećanje od 26 odsto u odnosu na 2017. godinu. Jedan od najvećih propusta koji je objavljen te godine bio je CVE-2020-0796 (iz marta 2020. godine), koji je mogao da se iskoristi na različite načine – aktiviranjem mrežnih napada, slanjem malware-a na host računar ili preuzimanjem administratorskih privilegija.

Pročitajte i:  Salesforce kao holističko biznis rešenje

Izvor: BetaNews

Facebook komentari: