Vladari kripto-menjačnica: Bitcoin, Tether i Ethereum

Bitkoin vlada tržištem, ali i novinskim naslovima, od kada su se kriptovalute prvi put pojavile pre više od 10 godina. Tržište je u poslednje vreme postalo još više koncentrisano, pa se oslanja upravo na Bitkoin i njegova dva rivala.

PCPress.rs Image

Najpopularnije kripto-valute

Tako su Bitkoin, Tether i Ethereum deo oko 90% kripto-transakcija, što je više od 75%, koliki je udeo bio 2019. godine. Promena je došla nakon martovskih problema na tržištu, kada su Bitkoin i još pet hiljada drugih valuta zabeležili vrtoglavi pad vrednosti. U potrazi za sigurnošću investitori su se okrenuli većim kriptovalutama, te su one manje ostale na cedilu. Među favoritima se našao i Tether, budući da ga eksperti smatraju stabilnim coinom, što znači da pad vrednosti ne bi trebalo da bude preveliki ni u slučaju krize.

PCPress.rs Image

Bitkoin tokom kriza nije beležio velike padove vrednosti kao manje valute, dok je Ether najpoželjniji zbog automatskih transakcija koje kontroliše softver. Ostaje da se vidi hoće li velike valute potpuno eliminisati male, ili će pak ostati mesta i za novčiće kao što je Dogecoin.

Pročitajte i:  Rudari bitkoina ćute o upotrebi energije 

Izvor: Bloomberg

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,