Vodootporne litijum metal-vazdušne baterije – kvantni skok u napajanju mobilnih uređaja

polypoluNa tržištu već postoje cink-vazdušne baterije koje kao jednu elektrodu koriste vazduh; sada se razmatra nova ideja: baterije na bazi metalnog litijuma koje bi vazduh koritile kao katodu. Međutim, svi koji imaju malo ozbiljnije znanje iz hemije, znaju da tu postoji jedan ozbiljan problem: litijum burno reaguje sa vodom i lako može da eksplodira. Kompanija PolyPlus je rešila da se ozbiljnije pozabavi ovim problemom i da napravi bateriju koja će biti zaštićena od vode. Njihov dizajn podrazumeva kućište koje neće propuštati vodu, ali će omogućiti prolazak vazduha i reakciju sa jonima litijuma. Ovo kućište će takođe sprečiti  samopražnjenje baterija dok se ne koriste.
Iako realizacija ovakvog dizajna deluje komplikovano, Steven Vasco, osnivač kompanije PolyPlus, smatra da je metalni litijum “sveti gral” za baterije. Stručna javnost je blago skeptična, ali svi željno očekuju prototip ovakve baterije; u PolyPlus-u očekuju da će se baterije pojaviti na tržištu za nekoliko godina, uključujući i punjivu varijantu.
U teoriji, ove baterije mogu da dostignu specifični kapcitet od 5 kWh po kilogramu mase, što je desetak puta više od aktuelnih litijum-jonskih baterija, pre svega zato što koriste vazduh umesto (najčešće) grafitne elektrode.
O litijum-vazdušnoj tehnologiji za baterije se razmišlja već godinama, ali je pomenuti problem sa mogućim eksplozijama u rekaciji sa vodom bio kamen spoticanja. Nedavno je i IBM najavio početak razvoja ovakvih baterija.

Pročitajte i:  Kina zadržava tržišnu prednost u razvoju baterija

Izvor: Engadget

Facebook komentari: