BIZIT plus

Volkswagen će proizvoditi električnu verziju svog sportskog GTI modela

ID.GTI Concept prikazuje kako će kompanija elektrifikovati svoju liniju sportskih vozila.

PCPress.rs Image

VW nije pružio puno detalja

Volkswagen-ova ID serija je sada prilično obimna, sa vozilima u rasponu od kompaktnog modela ID.2 do SUV modela ID.4. Međutim, gde su sportski modeli za ljubitelje vožnje? VW je odgovorio na to pitanje sa ID.GTI konceptom, električnim sportskim kompaktnim automobilom koji će se konačno proizvoditi.

Slično originalnom GTI modelu koji ga je inspirisao (slovo “I” više ne označava ubrizgavanje, već “inteligenciju”), ID.GTI je sportski kompaktni automobil koji izgleda brzo čak i kad stoji. Što se tiče dimenzija, kraći je ali viši od trenutnog Golf GTI modela, sa nešto više unutrašnjeg prostora. ID.GTI je baziran na kompaktnom modelu ID.2, sa dodatnim karakteristikama kao što su 20-inčni točkovi, prednji, bočni i zadnji spojleri, zadnji difuzor, saćasti rešetkasti gril, pruge na karoseriji, LED maglenke i još mnogo toga.

Takođe, ovaj model će imati poboljšanja u upravljanju i performansama, ali VW nije pružio više detalja. ID.2all stiže sa motorom od 223KS, što mu omogućava ubrzanje do 100km/h za manje od sedam sekundi i procenjeni domet od 450km. ID.GTI će verovatno nadmašiti ove brojke, a i najveća brzina će verovatno biti veća.

Pročitajte i:  Električni automobili prelaze 600 milja

Kompanija još uvek nije navela cenu novog modela

VW je naveo da će ID.GTI imati elektronski kontrolisan diferencijal na prednjoj osovini koji pruža kontrolu proklizavanja, baš kao i trenutni Golf GTI. Međutim, na ovom modelu to će raditi još bolje, navodi kompanija. “Konfiguracija električnog pogona, kao i svaki električni sistem, može se prilagođavati gotovo beskrajno.” Takođe, model ima nisko težište koje pomaže u upravljanju, zahvaljujući lokaciji baterije u podu vozila. U unutrašnjosti ID.GTI koncepta nalaze se sportska sedišta sa tartan dizajnom, selektor režima vožnje, sportski volan i instrument tablu veličine 10,9 inča, zajedno sa infotainment sistemom od 12,9 inča.

Takođe, model ima prošireni (AR) head-up displej koji projektuje informacije kao što su brzina i čak prikaz staze, kako za vozača, tako i za suvozača. Poseban GTI taster aktivira crveno osvetljenje unutar automobila.

Volkswagen je saopštio da će proizvesti ID.GTI koncept, ali još nije naveo kada ili po kojoj ceni će se prodavati. Međutim, verovatno je da će se pojaviti otprilike u isto vreme kao i ID.2all, čija će cena biti oko 30.000 dolara a lansiranje je planirano za 2025. godinu.

Pročitajte i:  CEO kompanije Hertz se povlači nakon debakla sa kupovinom Teslinih EV 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,