Data centri 2024

Volkswagen će uskoro prestići Teslu u prodaji EV?

CEO Volkswagen-a veruje da najveći evropski proizvođač automobila može da nadmaši Teslu i postane najveći prodavac EV na svetu do 2025.godine.

PCPress.rs Image

Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, Herbert Diess je rekao da bi ublažavanje problema u lancu snabdevanja verovatno pomoglo nemačkom automobilskom gigantu da uhvati zalet u narednim mesecima.

„Tržišta su uvek vezana za budućnost“, rekao je Diess na pitanje zašto su investitori dali ogromnu prednost Tesli u odnosu na druge tradicionalne proizvođače automobila, kao što je Volkswagen.

Tesla u ovom trenutku ima ozbiljnu prednost. Tesla je verovatno najdigitalizovanija automobilska kompanija na svetu. Ipak, verujem da ih možemo prestići po pitanju broja isporučenih vozila na godišnjem nivou do 2025. godine“, rekao je Diess.

Diess je rekao da je Tesla uspela da pokaže dobre rezultate i visok prinos uz kredibilan poslovni model. Međutim, on je ponovo potvrdio svoje uverenje da bi Volkswagen uskoro mogao da zatvori jaz kada je u pitanju prodaja električnih vozila.

„Mislim da će za Teslu, povećanje sada verovatno biti malo izazovnije. Otvaraju nove pogone a mi pokušavamo da zadržimo brzinu. Mislimo da ćemo u drugoj polovini godine uhvatiti zalet“, rekao je Diess.

Pročitajte i:  Apple otkazuje projekat električnih automobila

Kriza lanca snabdevanja

Više od dve godine nakon pandemije koronavirusa, automobilska industrija nastavlja da se bori sa izazovom nabavke ključnih delova i proizvodnje dovoljno vozila da zadovolji potražnju.

Očekuje se da će nedostatak kritičnih zaliha, posebno kada je u pitanju proizvodnja baterija, biti stalno ograničenje za rast prodaje električnih vozila u godinama koje dolaze.

Međutim, Diess je rekao da postoje ipak neke pozitivne stvari. On očekuje da će se od sredine godine videti izvesno olakšanje na tržištu snabdevanja poluprovodnika.

„Rekao bih da ćemo do sredine godine videti ublažavanje ove situacije i u drugom poluvremenu trebalo bi da budemo u boljoj formi ako se situacija ne pogorša, što ja mislim da neće biti slučaj“, rekao je Diess.

Na pitanje, da li to znači da bi kriza poluprovodnika mogla da se završi u drugoj polovini godine, Diess je odgovorio: „Ne bih rekao da će biti kraj, ali vidimo da se situacija mnogo poboljšala. Mislim da se lanci snabdevanja i tržište polako vraćaju u normalu.”

Pročitajte i:  Fleksibilnost i baterije za EV 

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,