BIZIT plus

Voyager 2 proslavio godinu dana izvan solarnog sistema

Kosmičke letelice koje su u svemir poslate još sedamdesetih godina prošlog veka od tada se kreću putanjama koje ih polako vode izvan našeg Solarnog sistema. Voyager 1 je prvi koji je napustio solarni sistem, i to još 2012, da bi Voyager 2 učinio isto 5. novembra 2018. godine.

PCPress.rs Image

NASA je 2. marta 1972. godine lansirala Pioneer 10 letelicu, koja će vremenom postati prva letelica koja će proći kroz asteroidski pojas. Godinu dana kasnije za njom je krenula i letelica Pioneer 11, a 1977. i Voyager 2, ubrzo i Voyager 1. Voyager 1 i 2 predstavljaju jedine objekte koje je čovečanstvo poslalo put svemira, a koji su stigli u međuzvezdani prostor, koji počinje u oblasti u kojoj prestaje uticaj magnetnog polja našeg Sunca.

PCPress.rs Image

Voyager 2 se izvan našeg solarnog sistema nalazi već godinu dana, a instrumenti još uvek funkcionišu, uprkos tom što su konstruisani pre više decenija, te na Zemlju šalju nove informacije, poput one koja heliosferu opisuje kao mehur u čijem se centru nalazi Sunce.  Voyager-u 2 je bilo potrebno nekoliko decenija da stigne do heliopauze, tačke na kojoj prestaje uticaj našeg Sunca, a solarni sistem je napustio na različitoj tački od Voyager-a 1, što čini da je njegov uvid u region u kojem se našao potpuno jedinstven. Voyager 2 je dragocen i zbog toga što jedan od njegovih instrumenata, koji se koristi za merenje plazme, još uvek funkcioniše, dok je Voyager 1 isti instrument izgubio pre više decenija.

Pročitajte i:  Tri-rotorni volan omogućava kontrolu vozila 

Voyager 2 se trenutno nalazi na ivici heliosfere, tako da još uvek nije sasvim stupio u međuzvezdani prostor, gde nema uticaja sunčevih vetrova koji potiču od našeg Sunca. Voyager program bi uskoro mogao da dođe do kraja, budući da će letelice u nekom trenutku ostati bez energije. NASA planira da isključi instrumente kako bi letelice sačuvale energiju, ali se ipak očekuje da se letelice isključe tokom 2025. godine, nakon čega će nastaviti svoje putanje, ali bez instrumenata i mogućnosti da šalju podatke na matičnu planetu.

Izvor: Universe Today

Facebook komentari: