BIZIT 2019: Big Data, AI i mašinsko učenje

Drugi blok drugog dana BIZIT-a je bio posvećen vrlo aktuelnim temama u svetskom IT-ju – Big data, veštačkoj inteligenciji i mašinskom učenju. Ove teme su direktno povezane sa uspehom modernog poslovanja, pa ne čudi da su privukle puno pažnje među učesnicima skupa.

PCPress.rs Image

“Autostoperski vodič za digitalno putovanje kroz tešku industriju” je naziv predavanja koje su održali Nikola Jančevski i Mladen Jovanović, Product manager Data Science i Head of Data Science u kompaniji Enetel Solutions.

“Ipak, postoji jedna značajna vrednost skoro pa imovina koju industija tj. proizvođači još nisu iskoristili – sopstveni podaci. Industrija generiše ogromne količine podataka, ali mnogi nisu uspeli da iskoriste ni deo ove potencijalne vrednosti. Istorijski, proizvodjaci/industrija su zaostajali za drugim privrednim delatnostima u IT sferi,” rekli su ovom prilikom.

PCPress.rs Image

“Srećom, zahvaljujući danas jeftinijoj računarskoj snazi i brzo napredujućim mogućnostima prediktivne analitike – proizvođači su u mogućnosti da beleže velike količine generisanih podataka i da koriste modele mašinskog učenja i platforme za vizuelizaciju, kako bi na osnovu tih podataka došli do novih uvida za optimizacija svojih procesa.”

Pročitajte i:  BIZIT Plus Seminar: Uobičajeni strahovi kupaca i kako ih prevazići

Potom je zamenik direktora kompanije NetCast, Predrag Ignjatović, održao predavanje pod nazivom “Data Centar ili Cloud”. U današnjem trenutku nije uvek sasvim jasno u šta treba investirati – u hardversku infrastrukturu ili u iznajmljivanje cloud-baziranih servisa. Bilo je reči o modernim arhitekturama softvera i razvoju softverskih rešenja, kao i o raznim industrijskim trendovima.

PCPress.rs Image

„Agilna i Waterfall metodologija razvoja softvera se razlikuju i imaju jasne karakteristike. Evolucija moderne infrastrukture omogućava da iskoristimo razne prednosti, uključujući beskonačnu skalabilnost, laku migraciju između data centara ili javnog cloud-a, kao i veliki broj open source softverskih rešenja. S druge strane, treba znati da monolitna struktura omogućava često bržu implementaciju, a s obzirom na duže trajanje lakše je pronaći adekvatne ljudske resurse.“

PCPress.rs Image

Aleksandar Bukva, IT infrastructure specialist kompanije Vesimpex je govorio na temu „Edge – sledeća velika stvar“. Sledeća faza rasta IT-ja u kombinaciji sa velikim podsticajem koji će davati IoT, pametni gradovi i industrija 4.0 će generisati eksponencijalni rast kada je reč o podacima. Sve to će doprineti da digitalna transformacija bude dodatno ubrzana i da preduzeća koja se prilagođavaju novom vremenu potpuno prihvate nastupajuće promene u poslovanju.

Pročitajte i:  GoPro: Pojednostavite upravljanje ljudskim resursima najefikasnijim rešenjima

PCPress.rs Image

„Podaci su nova nafta! Zahtevi kao što su niska latencija, sistemska bezbednost, stalna dostupnost i skalabilni sistemi koji se adaptiraju po zahtevu, zajedno sa procesiranjem podataka u lokalu, glavni su izazovi i zahtevi modernog IT-ja. Upravo je Edge computing savršen odgovor na ove izazove.“ Izlaganje je okončano pričom o glavnim benefitima Edge data centara, kao i diskusijom o infrastrukturnim rešenjima.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,