Vrednost Amazona nadmašila bilion dolara

Pozicija Džefa Bezosa kao najbogatijeg čoveka na svetu učvrstila se ove nedelje kada je njegovo bogatstvo poraslo je na 1,8 milijardi dolara, nakon što je tržišna vrednost Amazona u utorak dostigla vrednost od bilion dolara. Deluje kao da Bezosovo bogatstvo raste brzinom svetlosti, naime, ono se u roku od godinu dana udvostručilo, od 81 milijardi prošle godine na 167 milijardi dolara ove godine, kako su akcije ove kompanije porasle za 108% tokom tih dvanaest meseci. Bezos je takođe jedina osoba na planeti koja vredi više od 100 milijardi dolara.

PCPress.rs Image

Amazon stečenom vrednošću od bilion dolara prati put koji je utabala kompanija Apple, koja je istu vrednost dostigla prošlog meseca, što je trenutno čini najvrednijom kompanijom na svetu sa tržišnom vrednosti od 1,1 bilion dolara. Ovakve cifre se u svetu finansija podložne brzim promenama, te je Amazon samo kratko dostigao cifru od bilion dolara, koja je za dva dana pala na 990 milijardi.

Pročitajte i:  Apple negira da je prekršio nalog američkog suda u tužbi Epic Games

Amazon je prešao dug put od svog osnivanja kao kompanije za onlajn prodaju knjiga, koju je Bezos osnovao u garaži u Sijetlu 1994. godine. Od tada je Amazon postala dominantna sila u maloprodaji i industriji cloud computing-a, i polako se širi na oblasti zdravstva, reklama i zabave. Pored toga, očekuje se da će Amazon zaraditi više od 200 milijardi dolara prihoda ove godine.

Izvor: Forbes

Facebook komentari:

1 thoughts on “Vrednost Amazona nadmašila bilion dolara

  • 05. 09. 2018. at 22:24
    Permalink

    Koji vam je broj “bilion”!? To je vama razlicito od milijardu!? Nepismeni do bola.

Comments are closed.