Amazon planira da prikuplja podatke sa zvezda

Amazon je postavio visoke ciljeve kada su budući planovi za prikupljanje podataka u pitanju, te trenutno pregovara sa vladom Čilea, i od ove zemlje traži dozvolu za čuvanje i prikupljanje astro-podatka do kojih se dolazi uz pomoć velikih teleskopa ove države. Ako bi dogovor bio postignut, takav način prikupljanja podatka doneo bi korist kako Amazon-u, tako i astronomima, te naučnicima širom sveta.

PCPress.rs Image

Naime, 70% od sredstava koja se troše na astronomska istraživanja odlazi u Čile, a zbog pozicije ove zemlje, čistog neba, manjka svetlosnog zagađenja, te male količine atmosferskih nepogoda. Upravo je zbog toga Čile već dom velikom broju najmoćnijih teleskopa na svetu, koji generišu velike količine podatka o onome što se dešava iznad Zemljine atmosfere. Izazov je u tome da se tako prikupljeni podaci sačuvaju, te iskoriste na najbolji mogući način, pa tu na scenu stupa Amazon Web Services (AWS), cloud servis koji bi mogao da reši ovaj problem. Čile već želi da podatke preseli u virtuelne opservatorije koje bi se nalazile upravo u cloud-u, ali to zahteva mnogo digitalnog prostora, budući da će se uskoro raditi o podacima koji se tiču milijarde zvezda, te je čuvanje te količine podatka veliko opterećenje za obične opservatorije.

Pročitajte i:  Amazon će investirati 1,3 milijarde dolara u Francusku

PCPress.rs Image

Ukoliko Amazon bude izabran za čuvanje ovih podatka, a verovatno je da hoće, budući da se radi o globalnom lideru kada su cloud servisi u pitanju, kompanija bi imala korist na dva načina. Prvi je taj da bi bilo više kompanija iz Južne Amerike koje bi koristile Amazon Web Services, te bi čuvanje astronomskih podataka bio savršen način da kompanija uveća udeo tržišta na kojem je prisutna, dok drugi način podrazumeva razvijanje alata veštačke inteligencije, koje bi Amazon potom mogao da koristi i u drugim delovima poslovanja.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,