ERP 2024

Vrednost startap tržišta Beograda i Novog Sada 502 miliona dolara

Američka organizacija „Startap džinom“ objavila je danas novo izdanje svog redovnog godišnjeg izveštaja koje donosi procenu da startap tržište Beograda i Novog Sada vredi oko 502 miliona dolara, uz podatak da je Srbija pozicionirana u top pet zemalja po broju blockchain developera u svetu, navodi se u saopštenju kabineta Ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

PCPress.rs Image

Uključivanje Srbije u ovo godišnje istraživanje o startapima na svetu pokrenuli su Inicijativa „Digitalna Srbija“ i Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, dok su u samom prikupljanju podataka učestvovali ključni igrači iz domaće startap zajednice.

U istraživanju učestvovalo oko 300 startapa

U ovogodišnjem istraživanju „Startap džinoma“ učestvovalo je gotovo 300 startap ekosistema širom sveta što ga čini najopsežnijim do sada, navodi se u saopštenju. Novo istraživanje daje mnogo realniju sliku o tome gde se u svetskim okvirima nalazi naša preduzetnička scena jer je imalo daleko veći obuhvat u odnosu na prošlu godinu kada su posmatrana 54 ekosistema.

Od danas je celokupan izveštaj dostupan javnosti, a u njemu je drugi put analiziran ekosistem Beograd i Novi Sad, jedini u regionu Zapadnog Balkana. U izveštaju se i ove godine ukazuje na to da postoji značajan prostor za poboljšanje indeksa investicionih aktivnosti, jer se Srbija, prema nivou investiranja u startape, i dalje vrednuje najnižom ocenom.

Pročitajte i:  88 procenata besplatnih Android VPN-ova nije bezbedno za upotrebu

Srbija u top 5 zemalja po broju blockchain developera

Autori izveštaja prepoznaju rast u domenu domaće industrije video-igara kroz dve velike akvizicije — novosadski studiji 3Lateral i Eipix postali su u prethodnoj godini deo globalnih gejming lidera, kompanija Epic Games, odnosno Playrix. Srbija je i dalje pozicionirana u top pet zemalja po broju blockchain developera u svetu, te izveštaj drugu godinu zaredom izdvaja blockchain i video-igre kao domaće podsektore sa najvećim potencijalom.

Izveštaj se bavi i uticajima pandemije COVID-19 na startape, gde je jedan od glavnih nalaza da četiri od deset njih ne raspolože novčanim sredstvima za poslovanje duže od tri meseca. Nedavno objavljeno istraživanje Inicijative „Digitalna Srbija” posvećeno implikacijama pandemije na digitalnu privredu, pokazalo je da čak dve trećine domaćih startapa beleži pad prodaje veći od 60%.

Facebook komentari: