Vrhunske performanse uz Gigabyte X99 Ultra Gaming

U sred leta stižu nam vrele novosti za ljubitelje vrhunskog hardvera. Gigabyte X99 Ultra Gaming ploča predviđena je da udomi najnovije i najmoćnije procesore nove generacije.

GAX99

Iako gaming nikako nije primarna upotreba za X99 platformu, Gigabyte sa X99 Ultra Gaming nudi korisniku sve mogućnosti, a na njemu ostaje da li će i kako ih koristiti. Sa ukupno osam memorijskih slotova Gigabyte X99 Ultra Gaming nudi mogućnost instalacije 128 GB memorije, upotrebom Kingston 16 GB modula koje smo imali na raspolaganju, što je jedna od najvećih prednosti prednosti DDR4 memorije i LGA2011 platforme.

Gigabyte GA X99 Ultra Gaming ima četiri PCI Express 3.0 slota za grafičke karte, a modovi koji se mogu koristiti zavise od procesora. Ukoliko CPU ima maksimalnih 40 PCI Express linija, mogu se koristiti čak četiri grafičke karte u PCI Express 3.0 x8 modu. Za „gaming“ dve karte su više nego dovoljno, ali ovde treba imati u vidu mogućnost upotrebe „profesionalnih“ grafičkih karti koji imaju napredne mogućnosti renderinga. Upravo ova mogućnosti čini primenu X99 Ultra Gaming ploče mnogo širom od one koje se implicira u nazivu. Za sve „high-end“ grafičke karte je hlađenje veoma bitno, a kada ih je četiri, još je značajniji raspored PCI Express slotova. Gigabyte se potrudio da na X99 Ultra Gaming obezbedi dovoljno prostora između PCI Express slotova, pa tako sve grafičke karte (koje sa svojim „cooling“ sistemima već zahtevaju dosta prostora) imaju mogućnost za dobro hlađenje. Još jedan koristan detalj vezan za PCI Express slotove je posebno metalno ojačanje, što daje dodatnu sigurnost za korisnika da moderne i ogromne grafičke karte svojom težinom neće oštetiti ploču.

U istom stilu, ispod procesorskog soketa (sa druge strane PCB-a) se nalazi još jedno metalno ojačanje, koje je opet tu zbog modernih (gabaritnih) CPU kulera. Kao bonus, tu je i priprema za sistem vodenog hlađenja, koja se mogu relativno lako instalirati na X99 Ultra Gaming, uz dodatne naponske konektore za ventilatore. Radi optimalnog iskorišćenja PCI Express linija, X99 Ultra Gaming ima devet RT9018B kontrolera i četiri NXP L04083B čipa koji množe broj PCI Express linija za razne dodatne potrebe koje nisu vezani za grafičke karte.

Pročitajte i:  Galaksija i renesansa hardvera

Ostatak opreme je na nivou koji se očekuje od jedne „high-end“ ploču kakva je X99 Ultra Gaming: dva M.2 slota, jedan U.2 port za Intel SSD750 diskove, ukupno 8 USB 3.0 i 4 USB 2.0 porta, čak je tu i USB 3.1 Type-C kontroler za jedan port. DSL6540 Thunderboolt kontroler obezbeđuje pomenutu USB 3.0 i 3.1 podršku, a preko dodatnog HUB-a obezbeđuje pomenuti broj priključaka. Na I/O panelu nalazi pomenuti USB portovi, sa USB 3.1 Type A i C konektorima, a dobro je prisustvo jednog PS/2 priključka zarad ljubitelja starih (dobrih) tastatura. Broj SerialATA priključak je deset, a svi su portovi su 6 Gbps, što znači da nema nikakvih ograničenja po ovom pitanju kao kod nekih ranijih verzija LGA2011 ploča. Što se LAN podrške tiče, X99 Ultra Gaming ima dva gigabitna LAN kontrolera, Intel l219-V i Killer E2400, što može biti korisno za neke „network bridge“ akcije. Oba ova kontrolera u realnosti nude iste performanse, ali Killer E2400 čip (koji se pojavio prošle godine) u idealnim uslovima može da omogući za nijansu manji „ping“, što će može biti značajno za „hardcore FPS gamere“. Kako je G1 Gaming serija ploča, kojoj pripada i X99 Ultra Gaming, usmerena ka igračima, ovo za neke od njih može biti značajan parametar.

Audio komponenta je Realtek ALC1050 sa ugrađenim malim pojačalom za dobar kvalitet zvuka, čemu doprinosi i „ograda“ na PCB-u i plastični oklop kao zaštita od interferencija. Sa ovim plastičnim dodacima preko audio dela, I/O panela i naponske jedinice, X99 Ultra Gaming izgleda veoma zanimljivo, a tome doprinosi i veliki broj LE dioda. Po želji, boja tih dioda se može menjati ili ugasiti, a tu čak i konektori za dodavanje još koje diode, za sve one kojima je „stajling u kućištu“ bitan. Ipak, interesantniji detalji se nalaze ispod oklopa, prvenstveno kada je naponska jedinica u pitanju. Gigabyte je kod X99 Ultra Gaming primenio neke komponente koji ima „server class“ sertifikaciju, što znači da se upotrebljavaju na serverskim matičnim pločama čiji zahtevi po pitanju stabilnosti i pouzdanosti su dosta veći. Tu su Bussman prigušnice i kondenzatori oko cele naponske jedinice, što garantuje dodatnu stabilnost, što može biti značajno kada treba overklokovati svih 10 jezgara 6950X procesora. Naravno, naponska jedinica ima digitalni PWM kontroler (IR 3580) u „8+1 phase“ konfiguraciji u saradnji sa IR3556M MOSFET drajverom. Iako 8-phase ne zvuči „mnogo“ kako nekada, kvalitet komponenti i konfiguracija čini ovu naponsku jedinicu veoma moćnom.

Pročitajte i:  Potpuno proizvedena u Kini - prva gaming PC matična ploča

Kako X99 Ultra Gaming ima 8 memorijskih slotova za quad-chanell memorijski kontroler, logično je prisustvo posebne naponskog dela. IR3570A digitalni PWM kontroler je potpuno posvećen memoriji i nudi 4+1 i 3+1 phase konfiguracije, što je veoma značajno za stabilnost kada su popunjeni svi slotovi sa modulima maksimalnog DDR4 kapaciteta. Bonus dodatak kod memorijskih slotova je Memory Armor tehnologija, koja nudi izolaciju od eventualnih elektromagnetnih interferencija, što može samo da doprinese stabilnosti rada modula na velikim DDR4 brzinama, a tu je i čisto mehaničko ojačanje kojim se izbegava situacija kada se memorijski slotovi mogu deformisati.

Sve ove karakteristike oko procesora i memorije omogućavaju i lake overkloking zahvate. Zajedno sa odličnim UEFI BIOS-om, X99 Ultra Gaming nudi kamaru opcija sa kojima se može detaljno podešavati svaki deo sistema. Ipak, za korisnike je još značajnije da je overkloking i podešavanja na X99 Ultra Gaming veoma lako i da se ne morate baviti detaljima, sem ako niste „na tečnom azotu“. Tako je overkloking sa 6950X veoma laka operacija i do takta od 4 GHz nije problem stići, jer se veoma malo podešavanja zahteva od korisnika. Gigabyte UEFI BIOS nudi i „Easy“ mod, u kome je podešavanje osnovnih parametara maksimalno lako i sve se obavlja kroz pregledan grafički interfejs. Naravno, bolje overkloking rezultate je moguće ostvariti kroz bazično „ručno“ podešavanje, ali je veoma impresivno koliko se i kroz „Easy“ mod korisnik može približiti realnim limitima veze procesor-memorija. I na nominalnom taktu 6950X procesora, u pitanju je posebna kategorija performansi, a kada se sve to podigne na 4 GHz, performanse su stvarno frapantne. Povratak na rad na „stari LGA2011“ sistem sa quadcore (8HT) jezgara je veoma neprijatno iskustvo, koje pokazuje koliko X99 Ultra Gaming i Core i7 6950X znače i kako mnogo znače kada se „upregnu“ na pravi način. Razumljivo, cena ovakvog sistema nije mala, naročito zbog cene procesora, ali nije ni tako dramatična sa obzirom na ono što se dobija. Sama X99 Ultra Gaming je jeftinija nego što bi se pomislilo, a cena DDR4 memorije odavano je u normalnim okvirima. Bez obzira na izbor procesora, X99 Ultra Gaming ploča je partner za preporuku, koji po sasvim korektnoj ceni nudi sve mogućnosti koje mogu zatrebati ozbiljnom korisniku pri radu sa „high-end“ radnom stanicom.

Pročitajte i:  Potpuno proizvedena u Kini - prva gaming PC matična ploča

GAX99 Gaming_specs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,