BIZIT plus

Vucomm: Analogni ili IP nadzor – šta izabrati?

clip_image001

U delu tržiša koje obuhvata „male korisnike“, kao što su mini radnje, kafići ili rezidencijalni korisnici i dalje dominiraju DVR sistemi. Ovi analogni sigurnosni sistemi pružaju nizak kvalitet slike, ali su zato jeftini. Iako IP sistemi video nadzora pružaju mnogo bolji kvalitet slike i jednostavniju instalaciju, to nije dovoljno da bi korisnike sa ograničenim budžetom ubedili da pređu na IP.

Sporo ali sigurno korisnici dolaze do zaključka da su slike sa IP kamere daleko superiornije u poređenju čak i sa najskupljim analognim sistemon. Ali kupovne navike korisnika u ovom segmentu su takve da oni veruju da su IP sistemi visoke rezolucije i dalje preskupi. Kućni i small business korisnici se u najvećem broju slučajeva odlučuju za DVR sisteme sa 1-4 kamere. Analize tržišta predviđaju da će najveći deo prodaje IP sistema činiti velike instalacije i projekti gde je visoka rezolucija i sofisticiran sistem apsolutni prioritet. Ovakve trvrdnje su zasnovane na predviđanju da IP sistemi tek sa velikim brojem kamera postaju isplativi. Ali šta je sa „malim korisnicima“? Kako vlasnici malih radnji i preduzeća sebi mogu da priušte IP sigurnosne sisteme visoke rezolucije? Na tržištu sigurnosnih sistema javlja se novi trend – Hemisferna tehnologija.

Sada je moguće da samo jedna megapikselna kamera vrši posao 4 analogne CCTV kamere. Ovo predstavlja uštedu do 30% jer hemisferna kamera poseduje punu DVR funkcionalnost, zahteva manje kabliranja, ima manje komponenti i potrebno je manje vremena za njenu montažu. Hemisferna kamera poput Mobotix Q24 predstavlja out-of-the-box spreman sistem. Poseduje 3 Megapikselnu rezoluciju, DVR u samoj kameri, softver sa alarmnim i funkcijama za snimanje, tako da prestavlja plug-and-play rešenje bez dodatnog hardvera i softvera. Za kućne i small business korisnike ovo znači mogućnost da brzo i lako pređu na IP sistem čak i sa ograničenim budžetom. Ukoliko vas zanima da saznate više, pogledajte ove video tutorijale Hemispheric video Part 1 i Hemispheric video Part 2.

Izvor: Vucomm

Facebook komentari: