Web Top 50 – 2013

Definitivno smo ustanovili da Internet postoji i bez Facebook-a, ali činjenica je da sve to prerasta u jednu veliku simbiozu. Šta je danas Web prezentacija, šta su servisi i gde su tu mobilne aplikacije? Kako povući granice? Naš sedamnaesti izbor najboljih 50 domaćih sajtova bio je obeležen dilemama, ali smo do rezultata ipak stigli… Na zadovoljstvo pobednika, a verujemo i naših čitalaca*

50 naj… i još poneki

PCPress-WebTop50-2013Definitivno smo ustanovili da Internet postoji i bez Facebook-a, ali činjenica je da sve to prerasta u jednu veliku simbiozu. Šta je danas Web prezentacija, šta su servisi i gde su tu mobilne aplikacije? Kako povući granice? Naš sedamnaesti izbor najboljih 50 domaćih sajtova bio je obeležen dilemama, ali smo do rezultata ipak stigli… Na zadovoljstvo pobednika, a verujemo i naših čitalaca.

Svake godine na početku rada zavirimo u statistike, a uvid u Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) kaže da je do kraja januara 2014. registrovano preko 82.000 .RS domena, što je porast za oko 5.000 domena u odnosu na prošlogodišnje stanje, ili u procentima oko 6,5%. Kamo sreće da nam je za toliko porastao BDP. Broj .срб domena se u istom periodu prepolovio, pošto veliki broj prvobitno prijavljenih domena nije produžen, a vlasnike je verovatno obeshrabrilo to što u održavanje ćiriličnog domena i njegovu vidljivost kod pretraživača i publike, pa čak i korišćenje običnog email-a sa ćiriličnim adresama, treba uložiti dodatni trud. Ima i domaćih sajtova na internacionalnim adresama – oko 40% iz naše ovogodišnje liste – ali za većinu postoji i registrovana .RS adresa koja preusmerava korisnike na osnovni sajt.

Pročitajte i:  TOP 50 - Izabrali smo najbolje sajtove u Srbiji

Kad već pominjemo preusmeravanje, uočili smo i trend da manje firme umesto Web sajta naprave Facebook stranu, a zatim registruju domen koji korisnike preusmerava na tu stranicu. Nema sumnje da je Facebook stranu lako napraviti i održavati, pa tako ova mega društvena mreža postaje i svojevrstan servis za one koji ne žele ili nemaju previše vremena da razmišljaju o hostingu, dizajnu ili funkcionalnosti „pravog“ Web sajta. Zato smo ove godine organizovali i izbor za najbolju domaću Facebook stranu, a žiriranje (da ne kažemo lajkovanje) smo prepustili našim čitaocima – kroz Facebook aplikaciju koju smo pripremili oni su uporno glasali za svoje omiljene destinacije, a najpopularniji je zaslužio našu nagradu publike.

Ovogodišnja novost su i posebne nagrade za najbolje mobilne aplikacije – one su važna komponenta modernog Web-a. Većina domaćih programera već uspešno i srećno radi za inostrana tržišta, pa je dodatni uslov bio taj da je, po sadržajima koje nudi, aplikacija namenjena domaćem tržištu. Ograničili smo se na tri aplikacije, po jednu za svaki od tri najzastupljenija mobilna operativna sistema.

Pročitajte i:  Svečano dodeljene PC Press Top 50 nagrade za najbolje onlajn stvari u 2018. godini

Bilo kako bilo, Web i Internet „se menjaju i više nikada neće biti isti“ (da parafraziramo popularno štivo) – ako se ovi trendovi nastave, sledećih godina ćemo sve teže nalaziti dobre Web sajtove, ali će biti sve više dobrih Facebook strana i mobilnih aplikacija. Vi ćete, u skladu s trendovima, menjati navike, a mi kriterijume, osim jednog: i dalje ćemo se truditi da vam, barem jednom godišnje, preporučimo ono najbolje s domaćeg Interneta, istaknemo ga i učinimo vidljivijim. Zato pogledajmo ko je zaslužio ovogodišnje nagrade…

Sledeća strana -> Vesti i informacije


* – Napomena: nakon pobednika u kategoriji, sajtovi su prikazani abecednim redosledom


WebTop50-2013

Pogledajte i: Video nadzor kamere – Videonadzor.Net
Facebook komentari:
IT Dating

SBB Solutions
Tagovi:

10 thoughts on “Web Top 50 – 2013

 • 12. March 2014. at 00:28
  Permalink

  A gde vam je na listi portal Navidiku.rs koji ima preko 4.5 mil poseta mesecno i 1.7 mil unikatnih poseta?

 • 20. February 2014. at 19:41
  Permalink

  Ma ovo je stvarno smesno. Sta su ovo sve, vasi sponzori. Pa recimo samo ePonuda ili ShopMania ili KupujemProdajem su milion posto bolji i poseceniji od pomenutih. A da ne pricam o mediima i vestima.
  Ko tebe parama ti njega nagradom 🙂

 • 2. February 2014. at 07:18
  Permalink

  Pa ovo nema veze s vezom

 • 1. February 2014. at 22:52
  Permalink

  Zorana ima najbolji modni blog u Srbiji, Branislavin blog je nula u odnosu na Zoranu. Budimo realni.

 • 1. February 2014. at 16:51
  Permalink

  Bravo za PC press! Najverovatnije da niste ni gledali sajtove, već ste onako, “preko veze” vršili “selekciju”.

  Ljudi, daj saberite se. Što rekla Maya, ovom Fondu Ecotopia ne radi sajt, a pola od ovih sajtova se otvara po 7, 8 sekundi (a neki i više).

  Džabe sve te džidžabidže na sajtu kad nisu brzi. Ugledajte se na zapad bre; prvo brzina i funkcionalnost, pa tek sve ostalo.

 • 1. February 2014. at 03:35
  Permalink

  Lista je bas bas losa, pogotovu deo sa blogovima i nvo. Stavili ste FTW, a nema Istoka, Mena i drugih koji bar pricaju iz iskustva.

 • 1. February 2014. at 00:36
  Permalink

  Da, Prva ima novi sajt, efektan na prvi pogled ali nepregledan pristup do trazenih TV emisija.
  Na sajtu kao nekakav tabloid, poplava ‘lakih’ sadrzaja. WebTV (za pohvalu) je zamena za skoro nepostojeci program koji stalno trpi izmene uz maltretiranje gledalaca i neobjavljivanje komentara odnosno njihovo neuvazavanje.

 • 31. January 2014. at 22:41
  Permalink

  Ja nigde ne vidim link ka listi top 50

 • 31. January 2014. at 19:44
  Permalink

  Facebook strane ste uvrstili, a IT izbacili? WTF?

 • 31. January 2014. at 18:19
  Permalink

  Hihi, nemojte se ljutiti, ali ovo je smejurija. Fondu Ecotopia ne radi sajt, pa mi nije jasno čime su zaslužili da budu u top 50.

Comments are closed.