Računari i Galaksija

WebProNews: Da li je suludo blokirati Google?

PCPress-Google Za Wall Street Journal blokiranje Google pretraživača možda ima smisla, ali da li to treba da urade i mali proizvođači sadržaja?

Nakon svega što je rečeno i učinjeno, veliki medijski mag Rupert Murdoch može da deluje kao “stara poslovna lisica” koja veoma dobro poznaje poslovne vode u kojima pliva (ova tirada je samo dokaz da novinarske foskule omogućavaju da i lisicu naterate da pliva).

Mnogi blogeri i novinari veoma su loše primili vest da Rupert Murdoch namerava Google-u da blokira pretraživanje sadržaja News Corp., a pojavile su se i konkretne optužbe da Robert Murdoch zapravo namerava da sklopi ekskluzivni ugovor sa Microsoft-ovim pretraživačem Bing za pristup sadržajima medijske korporacije News Corp, pri čemu bi direktno zaradio 50 miliona dolara.

Glavni argument “malih izdavača” protiv ovakve odluke je čitanost vesti koju donose posete sa Google pretraživača. Za većinu sajtova koji proizvode sadržaj, poseta sa Google-a predstavlja značajan faktor (na godišnjem nivou posete našem sajtu www.pcpress.info sa Google pretraživača iznose 46-47%).

Pročitajte i:  Apple prva Vision Pro beta verzija  

Sa druge strane, čitanost ne donosi nužno i profit, pa Wall Street Journal ozbiljno analizira da se odrekne 11,5% posetilaca koje donosi Google. Zauzvrat bi zadržao 18,74% posetilaca koje mu donosi Bing plus 6,3% posetilaca sa Yahoo sajta koje takođe preuzima Bing, jer će, prema skorašnjem sporazumu, Yahoo će ubuduće koristiti Bing za pretraživanje. Ukupno, to iznosi četvrtinu (preko 25%) posetilaca.

Šta to konkretno znači za proizvođače i pretraživače sadržaja?

  1. Vodeći globalni pretraživači, poput Google-a, neophodni su vam da biste uopšte plasirali sadržaj koji proizvodite. Čak i ako imate “savršen” proizvod – neko mora da ga plasira i nekako mora da čuje za njega
  2. Google postaje neefikasan u trenutku kad želite da naplatite svoj sadržaj jer “favorizuje i više vrednuje one koji sakupljaju sadržaj”, dok oni koji “proizvode sadržaj” na kraju ostaju bez prihoda

Čini nam se da je ova dilema stara koliko i čovečanstvo… Da li vas zanima količina ili kvalitet informacija? Google zaista ima dobre algoritme za izdvajanje sadržaja koji vas zanimaju. Ali sadržaje i dalje pišu ljudi, a ne algoritmi.

Pročitajte i:  Nvidia sada vredi više od Amazon-a i Alphabet-a

Na posletku, da parafraziramo: I nad algoritmom ima algoritam. Ali oba algoritma upotrebljavaju argumente i parametre iz realnog sveta. Ni jedan algoritam ne može da nađe sjajnu misao iz knjige koja još nije napisana. Možete da pretražujete i indeksirate koliko hoćete, ali kompjuteri neće smisliti ništa novo, što ljudi već nisu smislili 🙂

Zato proizvođači sadržaja zaslužuju svoj (bar mali) deo kolača. Jer bez njih – pretraživanje i indeksiranje gubi svaki smisao. Dvaput ništa je ništa… Crva nikada nije ni bilo…

Osvrt na izveštavanje WebProNews

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,