BIZIT plus

Whatsapp i Telegram imenovani kao najpopularnije čet aplikacije za prevarante

Phishing napadi su praksa slanja lažnih komunikacija za koje se čini da dolaze iz uglednog izvora.

PCPress.rs Image

Opreznost, uz aplikacije za zaštitu – najbolji način za smanjenje rizika

Cilj je krađa osetljivih podataka poput bankovnih podataka, podataka o kartici i podataka za prijavu. Prema Google-ovom Izveštaju o transparentnosti, tehnološki gigant je otkrivao prosečno 46.000 novih phishing web lokacija svake nedelje u 2020. Porast upotrebe interneta zajedno sa pandemijom, takođe je doveo do novih phishing napada. Drugi izveštaj pokazao je da je rad na daljinu otkad su se ekonomije zatvorile u borbi protiv COVID-19, otvorio nove mogućnosti za sajber napade.

Podaci koje je objavio Kaspersky Internet Security for Android users, otkrili su da je najveći udeo otkrivenih zlonamernih linkova između decembra 2020. i maja 2021. poslat putem Whatsapp-a (89,6%), a zatim Telegrama (5,6%). Viber je bio na trećem mestu sa udelom od 4,7%, a Hangouts je imao manje od jedan odsto. Kaspersky je otkrio da je najveći broj zlonamernih linkova u Whatsappu delimično posledica činjenice da je to najpopularniji messenger na svetu, jer nudi najjednostavnije načine za deljenje poruka velikom broju ljudi odjednom, što obezbeđuje brzo širenje zlonamernih poruke. Budnost u kombinaciji sa anti-phishing tehnologijama je pouzdan alat u borbi protiv phishinga u aplikacijama za razmenu poruka. Kako smanjiti rizik od prevara na aplikacijama za razmenu poruka?

  • Budite oprezni i potražite pravopisne greške ili druge nepravilnosti na linkovima;
  • Uobičajena je praksa „lančane šeme“, kada prevarant traži od korisnika da deli link sa svojim kontaktima, što drugim korisnicima izgleda legitimno, ako je od osobe koju poznaju. Budite oprezni i ne delite sumnjive linkove sa kontaktima;
  • Čak i ako je poruka ili mail stigao od jednog od vaših najboljih prijatelja, setite se da su i njihovi nalozi mogli biti hakovani. Budite oprezni u bilo kojoj situaciji. Čak i ako vam se poruka čini prijateljskom, budite oprezni prema linkovima i prilozima;
  • Instalirajte pouzdano bezbednosno rešenje i sledite njegove preporuke. Bezbednosna rešenja će automatski rešiti većinu problema i upozoriti vas ako je potrebno.
Pročitajte i:  WhatsApp na Androidu dobija transkripciju glasovnih poruka

Izvor: Nairametrics

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,