BIZIT plus

WhatsApp izložio telefonske brojeve korisnika u Google pretrazi

WhatsApp tvrdi da je rešio problem koji je prikazivao telefonske brojeve korisnika u rezultatima Google pretrage, prenosi TechCrunch. Promena dolazi nakon što je istraživač sigurnosti Athul Jayaram otkrio da su u pretraživanju indeksirani telefonski brojevi korisnika WhatsApp-a koji su koristili funkciju Click to Chat.

PCPress.rs Image

Jayaram tvrdi da Google pruža alatke veb administratorima koje im omogućavaju da pretraživačima, poput Google-a, stave do znanja da bi trebalo da ignorišu indeksiranje određenih veza. WhatsApp nije tražio od Google-a da ignoriše indeksiranje određenih veza koje sadrže telefonske brojeve, što je dovelo do izlaganja određenih brojeva telefona, piše Ubergizmo.

Izloženo 300.000 telefonskih brojeva

Prema Jayaram-u, pošto veze nemaju robot.txt fajl u server root-u, oni ne mogu da spreče Google ili druge botove pretraživača da indeksiraju veze. Jayaram kaže da se čak 300.000 telefonskih brojeva možda pojavilo u rezultatima Google pretrage, a mogli bi da se pronađu pretraživanjem „site:wa.me.“.

Problem aktivan nekoliko meseci

Kao što TechCrunch napominje, Jayaram nije prvi koji je izneo ovaj problem. WaBetaInfo je to istakao u februaru. Iako se čini da je problem rešen, poprilično je veliki bezbednosni propust i očigledno je da je problem bio aktivan najmanje nekoliko meseci.

Pročitajte i:  Google ponovo odlaže gašenje kolačića

Prema Facebook-u, već se radilo na rešavanju problema i telefonski brojevi koje je Jayaram pronašao bili su stari rezultati koje je pretraživač uhvatio. Ti rezultati bi trebalo da budu uklonjeni dok sajt nastavlja da ponovo indeksira veb lokacije i pronađe oznaku no-index.

Da podsetimo, 2018. godine Facebook je ukinuo mogućnost pretraživanja korisnika po njihovom broju telefona. WhatsApp je takođe preduzeo korake da poboljša bezbednost na aplikaciji tako što je dozvolio korisnicima da blokiraju grupne pozive od stranaca ili da odaberu kontakte.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: