BIZIT plus

WhatsApp: Opasnost za Android uređaje

Maliciozna verzija FMWhatsappWhatsApp moda ugrožava Android uređaje, budući da metama isporučuje Triadatrojan paket. Na pogođene telefone kasnije stižu različiti malveri, među njima i xHelper trojanac koji se teško uklanja.

PCPress.rs Image

FMWhatsApp obećava bolje korisničko iskustvo, te nove opcije koje štite korisnike. Verzija FMWhatsapp 16.80.0 donosi i više od toga – Triada trojanac. Maliciozni FMWhatsApp klonovi su našli svoje mesto i u Google Play prodavnici, ali te verzije samo sadrže reklame za druge modove, ali ne i malver.

Kada se jednom instalira, Triada počinje da prikuplja podatke o uređaju, te da ih otprema na command-and-control server, koji potom šalje link sa kojeg se preuzimaju drugi malveri. Prema onome što su utvrdili eksperti iz kompanije Kaspersky, Triada preuzima različite tipove malvera, koji potom i sami preuzimaju druge maliciozne module.

PCPress.rs Image

Na Triada spisku se našao i ozloglašeni xHelper trojanac, koji može da se vrati na uređaje i nakon što ga korisnici uklone. To znači da niče kao korov i da ga je veoma teško eliminisati kad se jednom dočepa telefona.

Pročitajte i:  WhatsApp sada omogućava da prikačite do 3 poruke u četovima

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari: