Data centri 2024

WhatsApp Pink: Opasnosti od lažne aplikacije

Jedan WhatsApp malver dobio je nova ažuriranja, što dodatno utiče na bezbednost korisnika. U pitanju WhatsApp Pink, koji dovodi do toga da WhatsApp automatski odgovara na Signal, Telegram, Viber, te Skype poruke.

PCPress.rs Image

WhatsApp Pink je zapravo lažna aplikacija koja se nedavno pojavila. Najpre cilja korisnike iz Indije, ali bi brzo mogla da se proširi i na ostatak sveta. Od originalne aplikacije se razlikuje po ružičastoj boji koja je zamenila zelenu, ali i po trojancu uz pomoć kojeg se preuzima kontrola nad pogođenim Android uređajima. Malver se širi preko grupnih poruka, a bezbednosni eksperti su već upozorili na poruke sa linkovima koji vode ka malicioznim web sajtovima. Oni koji kliknu na linkove automatski na svoje uređaje preuzimaju WhatsApp Pink APK.

PCPress.rs Image

Nakon istraživanja je zaključeno da je WhatsApp Pink varijanta malvera kojim su se eksperti već bavili početkom 2021. godine. U pitanju je unapređena verzija WhatsApp auto-reply crva, koji je korisnike ugrožavao u januaru, a od prve verzije se razlikuje po tome što ne odgovara samo na WhatsApp poruke, već i na poruke koje stižu na druge aplikacije za komunikaciju, pa se zahvaljujući tome širi daleko brže od prethodnika.

Pročitajte i:  WhatsApp na Androidu uskoro bi mogao omogućiti transkripciju glasovnih poruka 

Oni koji su već preuzeli WhatsApp Pink aplikaciju, mogu da je uklone preko App Managera, a preporučuje im se da nakon toga preuzmu i neki antivirus program, kako bi bili sigurni da je malver u potpunosti uklonjen.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,