Istorija Dogecoin kriptovalute

Dogecoin ili DOGE je kriptovaluta koja je počela kao šala, da bi nešto više od osam godina kasnije dospela na spisak najpopularnijih digitalnih valuta. U pitanju je koncept koji ne traži mnogo razmišljanja – korisnici valutu kupuju i čuvaju je sve dok se ne dogodi nešto neobično, poput skoka vrednosti valute koju niko nije ozbiljno shvatao.

PCPress.rs Image

Kada se pojavio Bitkoin mnogi su bili očarani mogućnostima koje nudi nova tehnologija – naime, kriptovaluta je omogućila transakcije uz niske naknade i slobodu koja s tradicionalnim valutama nije moguća. Budući da je Bitkoin open source, mnogu su počeli da ga kopiraju, pa su nastale nove valute, poput Litecoina ili Peercoina. Dogecoin je došao kao duhoviti odgovor na novi trend, a kreiran je u decembru 2013. od strane softverskih inženjera Billya Markusa i Jacksona Palmera. U pitanju je kopija Litecoina s licem psa rase Shiba Inu i metaforama koje su u vezi s putovanjem na Mesec. Od početka je stekao značajan broj poštovalaca, a najviše je privukao one kojima se dopadala ideja o kriptovalutama, ali su želeli da ismevaju Bitkoin.

Pročitajte i:  Kripto berza Binance pokušava da smanji veličinu tužbe od 13 milijardi dolara u Velikoj Britaniji

Jackson Palmer se 2018. odrekao Dogecoina, te je tom prilikom istakao da to što vrednost ove valute raste dokazuje koliko je tržište kriptovaluta nestabilno. Dogecoin je i to preživeo, najviše zbog toga što ne zahteva aktivno održavanje, ali i zbog rasta vrednosti kriptovaluta tokom 2020. godine. Iako je nastao kao kopija druge valute, DOGE je uspeo da postane veći nego što se očekivalo. Tačno je i da je doneo neke novine – za proizvodnju jednog novog bloka u okviru blockchain mreže potrebno je daleko manje vremena nego kod Litecoina. Pored toga, broj Dogecoina je za razliku od Bitkona trenutno neograničen – ima ih oko 129 milijardi, a konstantno se rudare novi.

Mnogi ga opisuju kao „blesavog rođaka Bitkoina“, ali su ga uprkos tome prihvatile i neke poznate ličnosti. Elon Musk, na primer, često tvituje o ovoj valuti, a njegovi postovi redovno dovode do skoka vrednosti Dogecoina. To naravno utiče i na veće interesovanje ostalih ljubitelja kriptovaluta, pa je sve više onih koji ga rado kupuju – nema ga u ponudama menjačnice kao što su Coinbase i Gemini, ali ga Binance podržava.

Pročitajte i:  IRS i novi propisi za porez na kriptovalute 

Neki već spekulišu o tome da bi vrednost DOGE valute mogla da dostigne jedan dolar, ali eksperti tvrde da je mala verovatnoća da će se to i dogoditi, budući da su velikim investitorima zanimljivije veće kriptovalute.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: