WhatsApp radi na sigurnoj međuaplikacijskoj komunikaciji kako bi povezao korisnike preko platformi

WhatsApp započinje inicijativu koja će omogućiti njegovoj ogromnoj bazi korisnika od 2 milijarde da šalje poruke preko različitih aplikacija za razmenu poruka.

PCPress.rs Image

Fokus će biti na očuvanju privatnosti i sigurnosti korisnika

Ova inicijativa, koja je već oko dve godine u pripremi, ima za cilj da olakša međuaplikacijsku komunikaciju dok se istovremeno poštuje WhatsApp-ova posvećenost enkripciji od kraja do kraja. Ovo označava značajan odstup od prethodnog stava WhatsApp-a, što potencijalno poboljšava konkurenciju među aplikacijama za razmenu poruka.

Ovaj korak ka interoperabilnosti delimično je podstaknut regulatornim pritiscima Evropske unije. U septembru, Digitalni tržišni akt EU identifikovao je Meta, matičnu kompaniju WhatsApp-a, kao ključnog digitalnog “čuvara vrata”, nalažući joj da omogući međuplatformsku komunikaciju. Dok se rok približava, WhatsApp otkriva svoje planove o tome kako bi ova međuaplikacijska komunikacija mogla funkcionisati, nastojeći da održi visoke standarde privatnosti i sigurnosti.

Kako će funkcionisati međuaplikacijska komunikacija

Inicijalna faza interoperabilnosti će omogućiti osnovne funkcionalnosti kao što su tekstualne, slikovne, glasovne poruke, video snimci i deljenje fajlova između pojedinaca. Naprednije funkcije, uključujući pozive i grupne četove, očekuje se da će biti uvedene kasnije. Važno je napomenuti da će ova funkcija biti opciona, omogućavajući korisnicima da odluče da li žele da učestvuju u međuaplikacijskoj komunikaciji, što je ključno za kontrolu rizika od spama i prevara.

Pročitajte i:  WhatsApp na Androidu dobija transkripciju glasovnih poruka

Odabirom opcije za učešće, korisnici će biti upoznati sa novom sekcijom “četovi trećih strana” unutar svojih inbox-a, segregirajući poruke iz drugih aplikacija. Ova postavka priznaje različite nivoe privatnosti i sigurnosti preko mreža. Radi lakše integracije, WhatsApp zagovara korišćenje Signal protokola za enkripciju, koju već koristi. Aplikacije trećih strana će morati da enkriptuju svoje poruke koristeći ovaj protokol i ispune određene tehničke standarde kako bi se osigurala sigurna komunikacija.

Iako je WhatsApp postavio tehničke temelje za interoperabilnost, uspeh ove funkcije zavisiće od saradnje drugih platformi za razmenu poruka. Detaljni planovi se očekuju da će biti objavljeni u martu, praćeni periodom za implementaciju. Ova inicijativa otvara put ka više povezanom okruženju za razmenu poruka, ali takođe postavlja izazove, uključujući sigurnosne probleme, implikacije privatnosti i korisničko iskustvo.

Interoperabilnost postavlja nekoliko praktičnih pitanja, kao što su upravljanje spamom i osiguranje da identiteti korisnika ostanu sigurni preko različitih platformi. Osim toga, integracija različitih sistema za razmenu poruka sa različitim sigurnosnim merama i metodama identifikacije predstavlja značajne izazove. Dok WhatsApp nastavlja sa ovom funkcijom, fokus će biti na očuvanju privatnosti i sigurnosti korisnika dok se istovremeno podstiče ujedinjeno iskustvo razmene poruka.

Pročitajte i:  WhatsApp razvija funkciju brzih odgovora na ažuriranje statusa

Izvor: Readwrite

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: