WhatsApp uvodi dodatna ograničenja za prosleđivanje poruka

U vreme kada se ljudi više pouzdaju u platforme za razmenu poruka nego ikada ranije, WhatsApp je uveo nove mere u nastojanju da ograniči širenje lažnih vesti.

PCPress.rs Image

Ukoliko primite često forvardovanu poruku, onu koja je prosleđena više od pet puta i obeležena je sa ikonicom dvostruke strelice, moći ćete da je preusmerite u jedan chat istovremeno.

Povećan broj prosleđenih poruka

U blog postu, kompanija kaže da je primetila „značajno povećanje“ broja prosleđenih poruka na platformi, a iako su mnoge od njih relativno bezbedne, na primer mimovi i molitve, ova praksa doprinosi širenju dezinformacija. „Verujemo da je važno usporiti širenje ovih poruka kako bi WhatsApp ostao mesto za lični razgovor“, dodala je kompanija.

Ovo nije prvi put da WhatsApp nametne takve mere. Nakon što su i WhatsApp i matična kompanija Facebook optužene da igraju ključnu ulogu u širenju dezinformacija tokom nasilja u Indiji 2018. godine, WhatsApp je smanjio broj mogućih prenošenja poruka sa 20 na pet.

Stroža pravila neće u potpunosti zaustaviti širenje lažnih vesti, a nije nemoguće ni da korisnici zaobiđu mere menjanjem poruke ili jednostavno kopiranjem i paste-ovanjem teksta poruke, ali to je važan korak tokom globalno kriznog vremena i daljeg priznanja iz Facebook-a da njegove usluge igraju ulogu u podsticanju dezinformacija.

Pročitajte i:  WhatsApp donosi novo ažuriranje u vezi pinovanja poruka 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,