BIZIT plus

Wi-Fi 6 Release 2: Wi‑Fi za 2022. godinu

Povećanje broja IT uređaja koji koriste Wi‑Fi mrežu zahteva stalna unapređenja efikasnosti protokola. Modifikacije postojeće verzije interfejsa su p ristupačnije od čekanja na sledeću generaciju, a kako bi promene ostale standardizovane, Wi‑Fi alijansa predstavlja drugo izdanje verzije 6: Wi‑Fi certified 6 Release 2.

PCPress.rs Image

Nadogradnja verzije standarda bez prelaska na sledeću već je viđena kod „drugog talasa“ Wi‑Fi 5 (Wave 2), koji je 2016. godine doneo veću širinu kanala (160 MHz) i MU‑MIMO koji je ubrzao komunikaciju pristupne tačke s više uređaja istovremeno. Slično tom primeru, Wi‑Fi 6 Release 2, tri godine nakon predstavljanja 802.11ax, donosi dva poboljšanja od kojih je jedno posledica promene načina komunikacije. Po navodima zvaničnika Wi‑Fi alijanse, a i po rezultatima istraživanja jednog globalnog provajdera, odnos između preuzimanja i slanja sadržaja znatno se promenio. Pre nekoliko godina taj odnos je iznosio 10:1 da bi se sada, zbog povećanja video‑sadržaja koji se šalje u komunikaciji (prvenstveno video‑konferencija u doba pandemije), promenio na 6:1. Procene su da bi taj odnos u bližoj budućnosti mogao da bude 2:1.

PCPress.rs Image
Wi‑Fi 6E frekvencije dopuštene za upotrebu

Sve važniji upload

Poboljšanje koje će se koristiti na svim frekvencijama koje su u upotrebi (2, 4, 5 i 6 GHz) je MU‑MIMO uplink, što će omogućiti uređajima u bežičnoj mreži da šalju više strimova i u smeru ka pristupnoj tački. Drugo značajno poboljšanje šeste verzije interfejsa jesu funkcije uštede energije, što utiče na autonomiju uređaja. Režim male potrošnje i mirovanja postiže se TWT (target wake time) ciljanim vremenom buđenja, što omogućava pristupnoj tački da aktivira interfejs klijent uređaja samo kada zaista prenosi podatke. U uštedi energije pomaže i dinamička SMPS (spatial multiplexing power save) opcija za više korisnika, koja ostavlja uključen samo jedan tok, a tek po potrebi aktivira ostale.

Poboljšanje koje će se koristiti na svim frekvencijama koje su u upotrebi je MU‑MIMO uplink, što će omogućiti uređajima u bežičnoj mreži da šalju više strimova i u smeru ka pristupnoj tački

Po rečima zvaničnika Wi‑Fi alijanse, neki uređaji na tržištu su već imali ove funkcije, pa im je za standardizaciju potreban samo novi upravljački softver (firmware). Tako je u testovima standardizacije učestvovao Intel sa Wi‑Fi 6E AX210 modulom za laptop računare (nalazi se na tržištu duže od godinu dana), MediaTek s Filogic serijom čipova i MaxLinear sa WAV615, WAV665 i WAV655 čipovima. Zadovoljstvo korekcijom Wi‑Fi 6 standarda izrazili su i Broadcom, Airties, CommScope, Infineon, NXP Semiconductors, Onsemi i Qualcomm.

Pročitajte i:  Kako pronaći IP adresu rutera
PCPress.rs Image
Wi‑Fi EasyMesh

Projekcije upotrebe popularnog bežičnog interfejsa Alijansa zasniva na IDC istraživanjima koja ukazuju na to da će u 2022. godini više od 4,4 milijarde Wi‑Fi uređaja biti isporučeno, a da će u upotrebi biti skoro 18 milijardi. Rešenje za efikasniju upotrebu vide u daljem oslobađanju spektra širine 1200 MHz (5925‑7125 MHz) u opsegu na 6 GHz. U prošloj godini je više od 58 država regulisalo upotrebu frekvencija u 6 GHz opsegu, ali je u nekim oslobođena širina od 500 MHz (5925‑6425 MHz), pa organizacija za popularizaciju i standardizaciju Wi‑Fi interfejsa najavljuje razvoj okvira za automatizovanu koordinaciju frekvencija.

Wi‑Fi za IoT

IoT uređaji koriste razne vrste bežičnih standarda za komunikaciju, ali u Alijansi smatraju da zbog povećanja njihovog broja, Wi‑Fi 6 s primenjenim funkcijama efikasnosti (OFDMA) i uštede energije (TWT), ima prednost. Bezbednost je još jedna prednost postojećeg standarda zbog primenjene WPA3 sigurnosti.

PCPress.rs Image
Wi‑Fi HaLow za IoT

Pored aktuelne, još jedna verzija interfejsa, koja je standardizovana krajem prošle godine, prikladna je za IoT uređaje. Wi‑Fi HaLow se zasniva na IEEE 802.11ah verziji koja je predstavljena 2017. godine i koristi frekvencije u opsegu ispod 1 GHz (između 850 i 950 MHz), što omogućava veći domet, bolju probojnost prepreka uz upotrebu manje snage signala. Neki od proizvoda koji su Wi‑Fi HaLow kompatibilni su Alfa Network‑ov AHPI7292S modul za Raspberry Pi, Morse Micro MM6104 i MM6108 čipovi, a Silex‑ov access point AP‑100AH, po navodima proizvođača, ima domet do 3 km i mogućnost da opsluži 675 klijenta. Posledica upotrebe nižih frekvencija je smanjenje brzine prenosa podataka, koja za IoT uređaje nije od presudnog značaja, pa će na razdaljini od jednog kilometara iznositi svega 150 Kbps.

Po rečima zvaničnika Wi‑Fi alijanse, neki uređaji na tržištu već imaju nove funkcije, pa im je za standardizaciju potreban samo novi firmware

Povećavanje bežičnog saobraćaja zahteva i nov pristup optimizaciji mreže, pa Alijansa preporučuje implementiranje svojih sertifikata, poput Wi‑Fi Easy Connect‑a koji pojednostavljuje povezivanje na pristupne tačke bez unosa šifre, skeniranjem bar‑kodova i korišćenjem NFC tagova, bez narušavanja sigurnosti. Wi‑Fi EasyMesh olakšava i optimizuje povezivanje više pristupnih tačaka (rutera ili access point‑a) različitih proizvođača u cilju povećanja pokrivenosti signalom u kući ili poslovnom okruženju.

Pročitajte i:  T-Mobile-ov novi 5G internet  

Optimizacija mreže

Wi‑Fi Optimized Connectivity (koji je i deo Wi‑Fi Vantage sertifikata) eliminiše zastoj u prenosu podataka prilikom prelaska s jedne pristupne tačke na drugu ili na mobilnu mrežu. Wi‑Fi QoS Management favorizuje konekciju koja zahteva veći promet podataka, a Wi‑Fi Data Elements olakšava Internet provajderima daljinsku optimizaciju i održavanje bežične mreže koja je instalirana kod korisnika.

PCPress.rs Image
Wi‑Fi HaLow AHPI7292S modul za Raspberry Pi

Povećanje broja Wi‑Fi uređaja u okruženju i sve intenzivnije korišćenje, zahtevaju modernizaciju opreme, što će pored administratora javnih mreža na kraju zainteresovati i krajnje korisnike. Za početak, zamenom starog kućnog rutera da bi iskoristili potencijale novih telefona i laptopa koji su opremljeni najnovijim tehnologijama.

Autor: Jovan Mirović

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,