BIZIT plus

WikiLeaks: Nuklearne odmazde u slučaju ubistva Bin Ladena

PCPress.rs ImageNedavni dokumenti koje je objavio WikiLeaks otkrivaju da su zarobljeni pripadnici Al Kaide predviđali nuklearne odmazde u slučaju zarobljavanja ili ubistva Osame bin Ladena. Poverljiva dosijea o razgovorima sa zarobljenicima iz Gvantanama objavljena su nedelju dana pre akcije u Pakistanu koja se završila ubistvom Bin Ladena.

Abu al Libi, treći čovek Al Kaide i „vođa operacija“ pre hapšenja 2005, tobože je rekao da se nuklearna naprava nalazi „negde u Evropi“ i da će se koristiti za odmazdu u slučaju Bin Ladenove smrti. Izraz „nuklearni pakao“ javlja se u dosijeu o Kalidu Šaiku Muhamedu, koji je navodno priznao da je dirigovao napadima jedanaestog septembra i čeka suđenje pred vojnim tribunalom. Šarif al Masri, još jedan zarobljenik, tobože je rekao da će, ako Al Kaida uspe da prebaci bombu u Ameriku, naći operativce koji su Evropljani arapskog ili azijskog porekla za rukovanje njom. U dosijeu piše da je rekao kako će on biti jedan od onih koji će dati naređenje da se bomba detonira na teritoriji Amerike u slučaju zarobljavanja ili ubistva Bin Ladena.

Naravno, sve te tvrdnje mogu biti lažne, ali Odeljenje za domovinsku bezbednost izjavilo je kako moraju da pretpostave da će Al Kaida pokušati da se osveti što brže i svirepije moguće. Nisu nova nagađanja da bi Al Kaida mogla posedovati nuklearno oružje. Svojevremeno je Bin Laden izjavio kako želi američku Hirošimu, a da nije mnogo teško domoći se materijala i napraviti bombu. Međutim, pretpostavlja se da u najgorem slučaju imaju bombu koja će raspršiti radioaktivne materijale, ali neće moći da izazove nuklearnu eksploziju.

Izvor: CNET News

Facebook komentari: