WikiLeaks: Nuklearne odmazde u slučaju ubistva Bin Ladena

Nedavni dokumenti koje je objavio WikiLeaks otkrivaju da su zarobljeni pripadnici Al Kaide predviđali nuklearne odmazde u slučaju zarobljavanja ili ubistva Osame bin Ladena. Poverljiva dosijea o razgovorima sa zarobljenicima iz Gvantanama objavljena su nedelju dana pre akcije u Pakistanu koja se završila ubistvom Bin Ladena.

Abu al Libi, treći čovek Al Kaide i „vođa operacija“ pre hapšenja 2005, tobože je rekao da se nuklearna naprava nalazi „negde u Evropi“ i da će se koristiti za odmazdu u slučaju Bin Ladenove smrti. Izraz „nuklearni pakao“ javlja se u dosijeu o Kalidu Šaiku Muhamedu, koji je navodno priznao da je dirigovao napadima jedanaestog septembra i čeka suđenje pred vojnim tribunalom. Šarif al Masri, još jedan zarobljenik, tobože je rekao da će, ako Al Kaida uspe da prebaci bombu u Ameriku, naći operativce koji su Evropljani arapskog ili azijskog porekla za rukovanje njom. U dosijeu piše da je rekao kako će on biti jedan od onih koji će dati naređenje da se bomba detonira na teritoriji Amerike u slučaju zarobljavanja ili ubistva Bin Ladena.

Pročitajte i:  Žulijen Asanž više nije glavni i odgovorni urednik WikiLeaks-a

Naravno, sve te tvrdnje mogu biti lažne, ali Odeljenje za domovinsku bezbednost izjavilo je kako moraju da pretpostave da će Al Kaida pokušati da se osveti što brže i svirepije moguće. Nisu nova nagađanja da bi Al Kaida mogla posedovati nuklearno oružje. Svojevremeno je Bin Laden izjavio kako želi američku Hirošimu, a da nije mnogo teško domoći se materijala i napraviti bombu. Međutim, pretpostavlja se da u najgorem slučaju imaju bombu koja će raspršiti radioaktivne materijale, ali neće moći da izazove nuklearnu eksploziju.

Izvor: CNET News

Facebook komentari: