BIZIT plus

Wikimedia lansira plaćeni servis za velike kompanije

Fondacija Wikimedia kreira novu plaćenu uslugu za kompanije koje se oslanjaju na podatke na Wikipediji. Plan je da se lansira kasnije tokom godine Wikimedia Enterprise, koja neće promeniti način rada trenutnih usluga Wikipedije. Umesto toga, nudiće nove opcije za kompanije koje koriste njihov sadržaj, kategoriju koja uključuje gigante poput Google-a i Facebook-a.

PCPress.rs Image

Još uvek se ne zna kako će tačno Enterprise verzija funkcionisati

Wikimedia još uvek planira kako će Wikimedia Enterprise funkcionisati. Ali široko gledano, to je poput premium verzije Wikipedijinog API-ja, alata koji omogućava bilo kome da sortira i ponovo hostuje članke na Vikipediji. Poslovni korisnici mogu na primer dobiti podatke brže ili formatirane da zadovolje njihove potrebe ili nove opcije za sortiranje i objavljivanje.

Mnoge ogromne internet usluge delimično pokreće Wikipedia. Google-ove „kutije znanja“ uključuju informacije iz besplatne enciklopedije, kao i glasovni asistenti poput Amazonove Alexa i Apple-ove Siri. Dok se web platforme pokušavaju boriti protiv dezinformacija, Wikipedia je takođe postala izvor za proveru činjenica. Ali dok su neke kompanije nudile donacije za uzvrat za korišćenje besplatnih usluga Wikimedije, druge su pokrenule velike inicijative koje pokreće Wikipedia, a da čak nisu rekle fondaciji. Potencijalno, Wikimedia Enterprise će biti plaćeni partner najvećih IT kompanija.

Pročitajte i:  Wikipedia odustaje od nekih izvora zbog AI skandala

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: