BIZIT plus

Wikipedia ne želi kriptovalute

Wikipedia je nedavno objavila da odustaje od kriptovaluta, što znači da neprofitna fondacija Wikimedia više neće primati donacije u ovom formatu.

PCPress.rs Image

Budući da je sve više onih koji se raduju uplatama u digitalnim valutama, ova odluka je pomalo neobična. Objašnjenje ipak postoji, a nije doneta lako – usledila je nakon tromesečnih pregovora koji su došli nakon zahteva zajednice da se prekine primanje donacija u kriptovalutama. Fondacija koja stoji iza Wikipedia platforme je donacije u ovom formatu počela da prihvata još 2014. godine, a odluka da se s tim prekine je donesena na zahtev iste one zajednice koja je prvobitno tražila uvođenje kripto-donacija.

Bitcoin, Ether, Dogecoin, Litecoin, te druge valute, tako više nisu dobrodošle, a ističe se da odluka nije bila teška, budući da je tokom 2021. godine tek 0,08% (oko 130 hiljada dolara) od ukupnih donacija bilo u digitalnim valutama.

Pročitajte i:  Bitcoin troši više od dva procenta električne energije u SAD-u

Glavni razlog za ukidanje donacija u digitalnim novčićima jeste zabrinutost zbog štetnih uticaja koje rudarenje ima na životnu sredinu, a oni koji stoje iza Wikipedie ne žele da promovišu sistem koji bi jednog dana mogao da se pokaže kao veoma štetan.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: