BIZIT plus

Najmoćniji teleskop i nove slike svemira

Zaduženi za James Webb teleskop agencije NASA kažu da je najmoćniji „posmatrač dubokog svemira“ uspešno prošao kritičnu fazu podešavanja, te je sada u fokusu, spreman da fotografiše udaljene tačke kosmosa.

PCPress.rs Image

Agencija je objavila seriju fotografija koje dokazuju da je James Webb spreman da pravi fotografije visokog kvaliteta, s preciznošću koja premašuje i najluđa očekivanja. Snimci ne samo da pokazuju da su podešavanja uspešno izvedena, već dokazuju da novi teleskop može uspešno da beleži osobine dalekih zvezda.

PCPress.rs Image

Eksperti ističu da najmoćniji teleskop na svetu polako menja način na koji su do sada videli kosmos, najpre zbog toga što donosi dokaze da su galaksije svuda, i tamo gde ljudsko oko do skoro nije moglo da vidi. Svemirski teleskopi, i teleskopi uopšte, su najvažniji alati za gledanje u svemir – za „gledanje kroz vreme, sve do postanka svemira“ (kažu da je putovanje kroz vreme naučna fantastika, ali da je gledanje kroz vreme naučna činjenica – Hubble teleskop se na primer nedavno vratio 12,9 milijardi godina u prošlost, a nakon što je uhvatio svetlost koja je potekla s najudaljenije zvezde koju je čovečanstvo ikada videlo, James Webb će moći mnogo više).

Pročitajte i:  3D štampač putuje na Internacionalnu svemirsku stanicu

Izbor najboljih James Webb fotografija će biti objavljen u junu, i to u visokoj rezoluciji, a u paketu s odgovarajućim informacijama. Nakon toga se fokus pomera ka novim ciljevima, a očekuju se velika otkrića, te snimci koji će promeniti shvatanje svemira.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: