Veliki ekrani 2020

Wildlife Insights: Google AI pomaže u praćenju divljih životinja

Google je lansirao Wildlife Insights alatku, koja bi svim borcima za očuvanje prirode trebalo da olakša praćenje ugroženih vrsta.

Fotografije koje nastanu u okviru ovog sistema dele se na otvorenom web-sajtu koji nudi i polje za pretragu, a veštačka inteligencija nije zadužena samo za prikupljanje fotografija, već i za analiziranje uz pomoć kojeg na snimcima pronalazi životinje koje se golim okom možda ne bi primetile. Tako se zadaci koje su do sada obavljali zaposleni dramatično ubrzavaju, pa se zahvaljujući tome brže lociraju vrste koje su ugrožene globalnim zagrevanjem i opštim ljudskim delovanjem.

Web-sajt je koristan kako stručnim istraživačima, tako i običnim građanima, budući da je otvoren za sve zainteresovane, i nudi bazu koja sadrži više od 4,5 miliona fotografija, te mape uz pomoć kojih se životinje lako lociraju na osnovu lokacije, datuma i specifičnih projekata. Tako oni koji, na primer, žele da saznaju o žirafama u Keniji, mogu direktno da odu na kameru koja ih je locirala, i da na taj način saznaju još više detalja.

Pročitajte i:  Gmail: Smart Reply i Smart Compose za funkcionalniju komunikaciju

Očekuje se da ovaj projekat doprinese naporima za očuvanje ugroženih vrsta, a kako se broj fotografija bude povećavao tako će biti lakše da se uoči smanjenje broja jedinki u okviru neke populacije, i da se na vreme preduzmu neophodne mere.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
PC Gde kupiti

Tagovi: , , ,