Računari i Galaksija

Windows 10 ažuriranja neće biti besplatna posle 2025. godine

Windows 10 se lagano bliži kraju, što znači da od 2025. godine više neće dobijati ažuriranja i podršku. Bar ne besplatno.

PCPress.rs Image

Od korisnika se očekuje da polako prelaze na Windows 11, konačno i na Windows 12. Prema najnovijim vestima Microsoft će od 14. oktobra 2025. godine početi da naplaćuje bezbednosna ažuriranja za Windows 10. Razlog je jednostavan – verovali ili ne Windows 10 uskoro puni 10 godina, a kompanija ne želi da radi na podršci za tri verzije operativnog sistema. Sigurno je da će mnogi zbog toga izabrati Windows 11, budući da je besplatan za kompatibilne računare.

Prelazak na Windows 11 je lak (i da ponovimo: besplatan) i ne predstavlja neku veliku promenu u odnosu na prethodnika. Korisnici će i nakon oktobra 2025. godine moći da zadrže Windows 10, ali to znači da će ostati prepušteni napadačima koji zloupotrebljavaju ono što nazivamo abandonware-om.

PCPress.rs Image

Kada je Windows 12 poslednje glasine ukazuju na to da bi mogao da izađe već 2024. godine. Ako se ispostavi da je to tačno, Windows 12 skoro sigurno neće biti besplatan kao 11, najviše zbog toga što nudi zanimljive promene (većina je u vezi s AI momentima).

Pročitajte i:  Microsoft radi na sopstvenom DLSS-u  

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *