BIZIT plus

Windows 10 na više računara nego Windows 7

Windows 10 je konačno postao najpopularniji operativni sistem kompanije Microsoft, budući da je prestigao Windows 7, te od januara 2018. kontroliše 42,78% tržišta.

PCPress.rs Image

Windows 7 i dalje zauzima stabilno drugo mesto, a sa 41,86%, dok je na znatno slabijem trećem mestu Windows 8.1 sa 8,72% udela. Uprkos nedostatku bezbednosne podrške, Windows XP je još uvek na listi, a sa 3,36%, što je više od 2,36% koliko je imao u isto vreme prošle godine, što pomalo zabrinjava ako se uzme u obzir koliko bezbednosnih propusta postoji u okviru ove verzije.

Udeo Windows 10 operativnog sistema beleži porast u poslednjih nekoliko godina, a zahvaljujući tome što se u starije verzije ima sve manje poverenja, ali je ipak još uvek daleko od 50% udela, iako na prvi pogled ne izgleda tako. Budući da Microsoft planira da u budućnosti ažurira ovu verziju, pre nego da lansira novu, taj procenat je više nego moguć, a naročito zbog toga što popularnost Windows-a 7 sve brže opada. Tako je tokom prethodne godine udeo Windows-a 10 porastao za 10%, dok je verzija 7 zabeležila pad od 5%, pa se očekuje da Windows 10 dođe do 50% tržišta početkom 2020. godine.

Pročitajte i:  Notepad za Windows 11 donosi proveru pravopisa 

Izvor: Overclock3d

Facebook komentari: