BIZIT plus

5 najvećih krađa kriptovaluta

Jedan od glavnih uzroka nestabilnosti kriptovaluta su učestale hakerske krađe koje se mere stotinama miliona dolara. Predstavljamo vam neke od najspektakularnijih.

najveće hakerske pljačke kriptovaluta

Sa rastom Bitcoina i drugih kriptovaluta, hakerski upadi u online menjačnice postajale su sve češće. Interesantno je da se napadi najčešće odvijaju u Aziji, gde se nalazi i najviše investitora. Kako je vrednost rudarenja neverovatno skočila, ovi upadi su postali ozbiljan biznis za kriminalce (i Severnu Koreju, ako verujete optužbama pojedinih zemalja). Nakon poslednje krađe koja je najveća u istoriji, postavlja se ozbiljno pitanje koliko su kriptovalute sigurne online. 

5. Tether, 2017

Ukradeni iznos: 31 milion dolara

Tether je kriptovaluta koja kombinuje mogućnosti klasičnog novca (dolar, evro i jen) i blockchain tehnologije. U novembru prošle godine hakeri su uspeli da upadnu i ukradu Tether tokene (koji se koriste za transakcije) u vrednosti od skoro 31 milion dolara. Kao odgovor na ove probleme, Tether je uveo mere koje su onemogućile napadačima da promene ukradene tokene u klasične valute ili Bitcoin. Rezultat je bila opšta panika na tržištu, što je uzrokovalo padom vrednosti Bitcoina

Krađu su ispratile optužbe da je Bitfinex, jedna od najvećih menjačnica, koristio Tether kako bi izvršio prevaru predstavljajući da su Tether tokeni vezani za dolar u odnosu 1:1, dostavljajući veoma malo dokaza koji to potvrđuju. Priča vezana za Tether i Bitfinex nije gotova, američka vlada je veoma zaintersovana za ovaj slučaj, što može dodatno da utiče na stabilnost kriptovaluta. Mnogi stručnjaci smatraju vrednost kriptovaluta umnogome zavisi od sudbine Tethera koji je predstavljan kao primer stabilne kriptovalute zbog svoje vezanosti za dolar.

4. Ethereum, 2017

Ukradeni iznos: 31 milion dolara

Nijedna valuta nije bezbedna od hakera. Ako je Bitcoin kao najpopularnija valuta na stalnom udaru, Ethereum kao druga najcenjenija valuta ne može biti imun. Velika krađa ove valute dogodila se prošlog jula kada je nepoznati haker opljačkao tri velika novčanika. Tada je ukradeno Ethereuma u vrednosti od 31 milion dolara tako što je lopov uspeo da promeni vlasništvo nad novčanicima koristeći bezbednosne manjkavosti sistema. Vlasnik jednog novčanika – Swarm City, kontaktirao je kreatore Ethereuma koji su angažovali kompjuterske eksperte (“dobre hakere”) kako bi povratili novac.

Pročitajte i:  Bitcoin ponovo pada

Ovi eksperti su uspeli da “ukradu” sredstva iz kompromitovanih novčanika kako bi ta sredstva sklonili na sigurno. Praktično su time koristili iste metode kao lopovi, samo što su ovog puta krali za vlasnike. Deo sredstava je na ovaj način spašen, ali je i dalje pljačka označena kao jedna od najvećih. Interesantno je da su se napad i kontranapad odigravali u manje od 24 sata. Kao i obično, glavni razlog uspešne pljačke nije genijalnost hakera već bezbednosni propust koji je omogućio da se pljačka izvede. To je kao kad bi banka ostavila otključana vrata i onda objašnjavala kako nije reč o njihovoj gluposti nego o genijalnosti lopova koji su se samo ušetali i odneli novac.

PCPress.rs Image

3. NiceHash, 2017

Ukradeni iznos: 78 miliona dolara

Nisu samo azijska tržišta na meti napada. Slovenci su ušli u ovu neslavnu istoriju nakon pljačke kompanije NiceHash koja povezuje rudare kriptovaluta sa onima koji prodaju kompjutersku snagu za rudarenje. Sve transakcije se sprovode u Bitcoinima. Sve je na papiru delovalo sjajno, dok se nije dogodio hakerski upad na NiceHash servere. Prvo su korisnici prijavili da ne mogu da pristupe svojim sredstvima niti da obave transakcije. Pri pokušaju logovanja izlazila je poruka da se radi na održavanju servera. 

Krađa ipak nije mogla da se prikrije, naročito što je reč o krađi preko 4.700 Bitcoina čija je tadašnja vrednost bila 78 miliona dolara!  Kao što to obično biva kad se desi pljačka kriptovaluta, sredstva su netragom nestala i verovatno nikad neće ni biti pronađena. Interesantno je da je NiceHash uspeo da se oporavi i da nastavi sa poslovanjem i pored pretrpljenog gubitka. Osnivač i CEO kompanije, Marko Kobal, dao je ostavku kako bi pružio šansu novom menadžmentu. U veoma kratkom vremenu su unapređene bezbednosne strukture dok su korisnici i dalje tu, verovatno sa uverenjem da neće grom da udari dvaput na isto mesto. Interesantno je kako svaka pokradena kompanija nakon krađe izađe sa informacijom da su propusti ispravljeni i da je sad sve super bezbedno. Do nekog sledećeg propusta.

Pročitajte i:  Bitcoin ponovo pada

2. Bitfinex, 2016

Ukradeni iznos: 72 miliona dolara

Verovatno se pitate zašto se pljačka Bitfinexa nalazi na drugom mestu kad je vrednost manja od upada u NiceHash. Odgovor se sam nameće kad se pogleda da je ukradeno oko 120.000 Bitcoin! Kad bismo tu sumu prebacili u današnju vrednost ove kriptovalute, dobili bismo da neverovatnu sumu od milijardu dolara! Kako je ipak reč o pljački koja se dogodila pre eksplozije vrednosti kriptovaluta, ukradeni Bitcoini su tada vredeli “samo” 72 miliona dolara.

Lopovi su pokrali novčanike korisnika uprkos višestrukim zaštitama. Neki stručnjaci su optuživali blockchain kompaniju BitGo koja je bila deo bezbednosne procedure da je krivac za upad iako su oni to demantovali. Iako ispada da niko nije kriv, lopovi su uspeli da izvrše transakcije i ukradu ogromnu sumu Bitcoina. Ta sredstva nikad nisu pronađena, što čini ovu pljačku još spektakularnijom kad je u pitanju vrednost plena koji je višestruko porastao. Bitfinex je pokušao da ispegla incident nudeći oštećenim korisnicima neke kupone koje će kompanija otkupiti kako bi ublažila gubitak. Interesantno je da je i ova menjačnica normalno nastavila sa radom uz obećanje da se ovako nešto neće nikad ponoviti.

Pročitajte i:  Bitcoin ponovo pada

bitcoin nije kriptovaluta, vrednost bitkoina

1. Mt. Gox, 2011-2014

Ukradeni iznos: oko 460 miliona dolara

Nekada najveća menjačnica na svetu, Mt. Gox, sada je primer kako se ne vodi poslovanje. Reč je o do skoro najvećoj pljački s obzirom da je tada otkriveno da je pokradeno preko 750.000 Bitcoina od korisnika i još 100. 000 u vlasništu Mt. Goxa! Vrednost pljačke je procenjena na oko 470 miliona dolara! Ispostavilo se da je najveći deo krađe odrađen još 2011. godine. Zbog manjka bezbednosnih mera, hakeri su godinama krali a da to niko nije primetio. 

Da sve bude neverovatnije, Mt. Gox je u to vreme bio prvi u trgovanju Bitcoinom sa preko 70 posto transakcija u ovoj kriptovaluti. Kasnije će se ispostaviti da su brojke bile lažne i da su čelnici kompanije krili finasijsku situaciju sve dok sve nije puklo u februaru 2014. godine. Tada je otkriveno da je Mt. Goxu i njegovim korisnicima ukradeno 850.000 Bitcoina i da kompanija nema pojma kako da ih vrati. Mt. Gox je na kraju bankrotirao dok je CEO Mark Karpelés uhapšen zbog pronevera koje, da bizarnost bude veća, nemaju veze sa nestankom Bitcoina!

Na kraju su vlasti ušle u trag 200.000 Bitcoina koji su zadržani kako bi se isplatili kreditori u procesu bankrota. Ovo je samo deo detalja priče o Mt. Gox fijasku. Kompletna priča je toliko neverovatna da smo sigurni da će se jednog dana snimiti film o gomili nadmenih programera koji su jednu od najvećih kompanija urušili do temelja.

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,