Windows 10 Pro – Lični sef za podatke

Ako važne kompanijske podatke nosite na prenosivom računaru, nikakve sigurnosne mere ne mogu da vas zaštite od fizičke krađe računara i podataka na njemu. Uz Windows 10 Pro, vaši podaci će čak i u tom neprijatnom scenariju biti potpuno sigurni… ukoliko ste na vreme aktivirali sigurnosni mehanizam zvani BitLocker.

PCPress.rs Image

Rešenje koje se neprestano ističe u prvi plan kad je u pitanju Windows 10 Pro je primena BitLocker sistema za šifrovanje datoteka na računaru. Ukoliko je vaš Windows 10 Pro uređaj ili USB drajv izgubljen ili ukraden, BitLocker i BitLocker to Go su kreirani tako da zaključaju sve, kako niko drugi ne bi imao pristup vašim poslovnim sistemima i podacima. Zajedno sa zaštitom kompanijskih podataka (Enterprise Data Protection), vaši poslovni podaci su enkriptovani na nivou fajla i ne mogu se prebaciti na neodobrene lokacije.PCPress.rs Image

Zaključani bitovi

BitLocker nije i ne treba da bude ograničen samo na visoke zvaničnike vaše kompanije koji na svojim prenosivim računarima često drže podatke od visokog značaja za kompaniju. Čak i računari koji su srazmerno manjeg značaja unutar firme mogu da otkriju vredne podatke ili transakcije za koje ne želite da sazna vaša konkurencija. Primera radi, da li znate šta se dešava s računarima koje je vaša kompanija otpisala, prodala ili dala na reciklažu? Svaka kompanija periodično obnavlja hardver, da bi ga uskladila s novim, savremenijim softverom i aplikacijama ili da bi se jednostavno obezbedila od otkaza usled zastarevanja hardvera, čemu su najizloženiji nosači podataka kao što su HDD i SSD uređaji. Svako očitavanje podataka sa tako „zaboravljenih“ medija može dovesti do toga da važni podaci postanu dostupni neautorizovanim licima. Pri tome, ne treba zanemariti ni podatke koji su, na prvi pogled, srazmerno malog značaja za kompaniju ili vašu konkurenciju.
BitLocker obezbeđuje maksimalnu zaštitu kada se koristi sa Trusted Platform Module (TPM) u verziji 1.2. TPM je komponenta hardvera instalirana u mnoge novije računare. Ona sarađuje s BitLocker‑om na zaštiti korisničkih podataka i proverava da konfiguracija računara nije izmenjena. Zato je veoma važno kod kupovine notebook računara izabrati model na koji je instaliran TPM 1.2.
Na računarima koji nemaju TPM verziju 1.2, i dalje može da se koristi BitLocker za šifrovanje Windows 10 Pro sistemskog diska. Ova implementacija c´e zahtevati od korisnika da ubace USB disk koji je ključ za pokretanje računara ili buđenje iz hibernacije, što ne daje verifikaciju integriteta sistem pre podizanja sistema, što nudi BitLocker u saradnji s TPM hardverom. Moguće je i kombinovati ova dva metoda, pa u tom slučaju BitLocker tokom podizanja računara, i pored TPM modula, zahteva da se priključi USB ključ ili da se otkuca odgovarajući PIN.PCPress.rs Image

Aktivirajte zaštitu

Aktivacija BitLocker sistema je veoma jednostavna – samo izaberete odgovarajuću opciju iz kontrolnog panela, i to za svaki disk s podacima pojedinačno. Opciona sigurnosna opcija u bezbednosnim podešavanjima onemogućava da se bilo šta snima na izmenjive diskove koji nemaju aktiviranu BitLocker zaštitu. Ova opcija može da bude i aktivirana unutar grupne polise za sve računare s kojih ne smeju da „procure“ informacije.
BitLocker svaku snimljenu datoteku šifruje pojedinačno, a ključ za dešifrovanje je povezan s TPM modulom i/ili USB ključem. Radi se o vrlo snažnoj 128‑bitnoj ekripciji, koja će uz proveru integriteta hardvera uz pomoć TPM modula osigurati da vaši podaci zaista budu sigurni od neovlašćenog čitanja, čak i u slučajevima krađe ili izmeštanja diska u drugi računar. Ostaje još da se preduzmu odgovarajuće sigurnosne mere backup‑a podataka (u šifrovanoj ili nešifrovanoj verziji) na neku sigurnu lokaciju, na kompanijskom serveru ili u cloud‑u.

Preuzmite tekst o Windows 10 Pro u celosti u PDF formatu

Ukoliko više volite da čitate tekstove na mobilnim uređajima, ceo tekst je dostupan i u digitalnoj čitaonici, a našu aplikaciju možete preuzeti za Android i iOS uređaje.

Kliknite ovde i iskoristite popust od 4000 dinara za kupovinu Windows 10 Pro računara u Gigatron prodavnicama

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,