ERP 2024

Naizgled nepovezana priča

U toku je tihi tehnološki rat oko računarske infrastrukture – Infrastructure on premise protiv cloud rešenja. Upoznajmo mts‑ovu ponudu IaaS, PaaS i SaaS usluga.

PCPress.rs ImageThomas Alva Edison i Nikola Tesla… Ronaldo i Messi pronalazaštva s kraja 19. veka. Akteri „rata struja“. Kada je 1880. godine Thomas Edison osnovao The Edison Electric Illuminating Company, izgledalo je da će dominirati tržištem električne energije. Njegov sistem jednosmerne struje omogućavao je da se s relativno malim generatorom (relativno – veličine jedne sobe) napaja gradska rasveta za nekoliko gradskih blokova. Generatori su bili neophodni na svakih par stotina metara, što je zahtevalo veliki broj lokacija za njihov smeštaj, često održavanje, kao i isporuku goriva (dinamo je okretala parna mašina). Ipak, prednost električnog osvetljenja u odnosu na gasne lampe uveliko je prevazilazila navedene troškove. Na taj način, Edison je sebi obezbedio stalan priliv novca, kako od same isporuke električne energije, tako i od održavanja.

I sve bi to išlo odlično da mu se na putu nisu našli Nikola Tesla i njegov  George Westinghouse partner. Koristeći naizmeničnu struju višeg napona, bilo je moguće da se lokacije napajaju sa ogromne udaljenosti iz jedne jedine centralne stanice. Nikola Tesla je za tu lokaciju odabrao Nijagarine vodopade, gde je izgradio ogromnu hidrocentralu. Posle nekoliko godina (neravnopravne) borbe, Edison je morao da prizna poraz, iako je čak ubijao životinje naizmeničnom strujom da bi dokazao kako je ona opasna po život. Kao zaveštanje svega, ostala je naizmenična struja kao pobednik, Teslin višefazni motor kao generator napretka i izvršavanje smrtne kazne električnom stolicom (Edison je to želeo da nazove „vestinhausovanje“).

Cloud vs. on premise

Čemu ova lekcija iz istorije? Zato što je u toku još jedan (tihi) tehnološki rat. Iako nema bleštavih demonstracija i mučenja životinja, borba se polako rasplamsava. Reč je o sukobu oko računarske infrastrukture – Infrastructure on premise protiv cloud rešenja Infrastructure as a Service (IaaS).

Pročitajte i:  Comtrade Cloud: prednost u poslovanju savremenih kompanija

Glavna prednost upotrebe Infrastrukture kao servisa jeste ta što je CapEx (Capital Expenditure, početna ulaganja) u opremu i prostor u kojem je ona smeštena mali ili nepostojeći. Umesto toga, korisnik plaća samo najam IT resursa, a taj trošak je predvidljiv zahvaljujući principu pay‑per‑use, plaća se samo ono što je zaista korišćeno.

Pored finansijskih, korišćenjem virtuelne infrastrukture dobijaju se i brojne druge prednosti. Vreme koje je potrebno za podizanje novog servera meri se danas u minutima, uz neograničeni pool resursa. Broj procesora, količina memorije, veličina diska mogu proizvoljno da se biraju. Van virtuelnog sveta, taj postupak traje nedeljama – potrebno je izabrati hardver, naručiti ga, smestiti na povoljno mesto, instalirati i podesiti operativni sistem.

Podaci i aplikacije smešteni u oblaku dostupni su vam uvek i svuda gde imate pristup Internetu, nezavisno od uređaja koji koristite. Na taj način povećavate mobilnost korisnika i ne zavisite od jednog uređaja koji koristite. O dostupnosti i bezbednosti podataka brinu sertifikovani eksperti, što vama kao korisniku donosi manje briga.

Iako je on premise trenutno zastupljeniji, ipak, poput Edisonovog sistema, on inherentno poseduje suviše manjkavosti koje su neprihvatljive u vreme brzih promena i ekspanzije zahteva za računarskim resursima. Zato su virtuelna infrastruktura i cloud upravo budućnost, poput Teslinog i Vestinghausovog modela isporuke električne struje kao servisa. Mts je upravo to prepoznao i već nekoliko godina uspešno nudi mts Oblake.

mts Oblaci

Cloud mts‑a – Oblaci, predstavlja vrhunsko rešenje iz svih oblasti koje su neophodne za funkcionisanje jedne takve platforme. Za početak, hardver HPE Blade sistem c7000 sa serverima BL460c osme generacije, uparen sa 3PAR sistemom za skladištenje, garantuje neprevaziđene performanse. Vrhunski softver za orkestraciju, automatizaciju i nadzor omogućava jednostavno i brzo alociranje virtuelnih resursa.

Pročitajte i:  Comtrade Cloud: prednost u poslovanju savremenih kompanija

Budući da mts želi da IT servise približi i manje stručnim korisnicima, za aktiviranje usluge nisu neophodni uskospecijalizovani ICT stručnjaci. Zajedno sa svojim partnerima, mts je razvio intuitivni self‑care portal (CSP) gde i manje stručni korisnici na jednostavan način mogu da podignu servere, kao i kasnije da ih održavaju i modifikuju.

Nijedan podatak ne izlazi van granica Srbije, jer je celokupna platforma smeštena u najsavremeniji data centar koji obezbeđuje vrhunsku fizičko‑tehničku zaštitu. Mts‑ov data centar karakterišu vrhunska opremljenost i sigurnost, u skladu sa zahtevima ISO 27001 standarda. Ovaj sistem dizajniran je tako da efikasno upravlja rizicima po bezbednost informacija i podrazumeva integraciju tehnologije, poslovnih procesa i ljudskih resursa. Moderno projektovan, ovaj Tier 3/4 data centar obezbeđuje veliku pouzdanost i raspoloživost koje mts prenosi na svoje korisnike, nudeći i posebne uslove definisane u SLA koji se mogu dodati na svaki IaaS server. Visoku dostupnost data centra i servisa garantuje i DR (disaster recovery) lokacija smeštena u identičnom data centru na drugom kraju grada.

Sama dostupnost podataka nije jedina stvar koja je kritična u poslovnom svetu. Poslovni korisnici smatraju bezbednost podataka najbitnijom. Zato se mts potrudio da cyber zaštita takođe bude na vrhunskom nivou, pa je celokupna virtuelna infrastruktura zaštićena profesionalnim Trend Micro Deep Security sistemom, a Arbor sistem obezbeđuje zaštitu od DDoS napada.

Virtuelna infrastruktura

Virtuelna infrastruktura realizovana je pomoću najpopularnije virtuelizacione platforme – VMware vSphere, na taj način omogućavajući široku paletu operativnih sistema i serverskih konfiguracija. Konfiguracije kreću od 1vCPU/2 GB RAM‑a pa sve do 4vCPU/96 GB RAM‑a, sa operativnim sistemima za sve ukuse: CentOS, RHEL, SUSE Linux i Windows server u tri verzije – 2008, 2012 i 2012R2.

Pročitajte i:  Comtrade Cloud: prednost u poslovanju savremenih kompanija

Koncept pay‑per‑use i pay‑as‑you‑grow omogućavaju svakom korisniku da krene konzervativno, s manjim resursima. Kako potrebe za ICT infrastrukturom u poslovanju počinju da rastu, korisnik jednostavno zakupljuje dodatne resurse upravo onoliko koliko je potrebno, bez potrebe za predimenzioniranjem sistema i planiranjem nekoliko godina unapred.

Za one koji imaju potrebe da testiraju da li njihovi poslovni softveri mogu da funkcionišu na virtuelnoj infrastrukturi ili jednostavno provere kako sve to radi, mts je obezbedio i try before buy (TBB) program, gde korisnik bez troškova i obaveza može da testira IaaS server do 30 dana. Po isteku testnog perioda, korisnik može nastaviti komercijalno da koristi servis i da ga prilagodi po svojoj potrebi, tj. da pojača server ili instalira dodatni sofver na njega.

Celokupna ponuda mts cloud‑a opisana je na www.oblaci.rs, gde može i da se popuni zahtev za korisnički nalog za platformi. Na istoj adresi nalazi se segment „Saznajte šta je cloud“, gde se nalaze whitepaper‑i koji detaljno objašnjavaju IaaS, data centar, kao i neke od SaaS usluga koje mts takođe nudi. Otvoreni korisnički cloud nalog omogućava pristup cloud self‑care portalu, TBB paketima i celokupnoj ponudi IaaS, PaaS i SaaS usluga. Svi servisi su automatizovani i korisnik samostalno upravlja bez potrebe za pozivanjem podrške mts‑a. Ipak, korisnički centar mts‑a stoji na raspolaganju 24/7 da prihvati sva pitanja, sugestije i probleme korisnika.

(Objavljeno u PC#241)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,