Windows 11 otežava prelazak sa Edge-a na alternativne browser-e

Nedavni Windows 11 preview ukazuje da Microsoft menja način podešavanja podrazumevanih aplikacija. To ne bi bilo strašno samo po sebi, da tim potezom kompanija nije prilično zakomplikovala način za promenu podrazumevanog browser-a. Drugim rečima, izgleda da Microsoft na „suptilan“ način želi da navede korisnike da više koriste Edge browser.

edge

To je samo nastavak napora koji su započeti izdavanjem Chromium zasnovaog Edge-a. Setimo se da je on bio „nametnut“ Windows 10 korisnicima nakon jednog velikog Windows update-a, predstavljajući se u listi kao jedini preporučeni browser. Takođe, korisnicima su tokom instalacije Windows-a 10 bile prikazivane i reklame za Edge.

Promena jednostavna na Windows 10, na Windows 11 nije tako

Na Windows 10 OS-u, promena podrazumevanog browser-a je jednostavna. Potrebno je da se ode na „Settings/Apps/Default Apps“ i da se odabere bilo koji od browser-a instaliranih na sistemu. Takođe, praktično svi browser-i pitaju korisnike nakon instalacije da li žele da ih postave kao podrazumevane opcije.

U Windows-u 11 Microsoft je promenio način kako da se podese podrazumevane aplikacije. Naime, nakon što se instalira alternativni browser pojaviće se opcija da se odabere podrazumevani program za web linkove. Korisnicima će se ponuditi da čekiraju opciju „Always use this app“ za tu svrhu. Ovo je izuzetno važan korak koji, ako se preskoči, omogućava operativnom sistemu da postavi Edge kao podrazumevani program ne samo za web linkove, već i za PDF, SVG i još nekoliko drugih tipova fajlova. Iz kompanije je stiglo obaveštenje da je ovo napravljeno kao „odgovor na želje korisnika“.

Pročitajte i:  Windows 11 dobija ugrađeni skener QR kodova: Evo kako da ga koristite

Naravno, konkurencija nije zadovoljna tim potezom. Iz Mozilla-e su naveli da je to samo nastavak trenda koji traje već godinama. Predstavnici nekih drugih kompanija smatraju da Microsoft opet pokušava da iskoristi svoj monopolski položaj i da na taj način želi da istisne konkurenciju. A iz Google-a su samo nadaju da ova promena neće biti implementirana u finalnu verziju Windows-a 11.

Izvor: TechSpot

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,