BIZIT plus

Windows 11 – sad ili odmah?

Na pažljivo najavljivanom online događaju 24. juna u 17h po našem vremenu, predstavljen je Windows 11. Ako i zanemarimo činjenicu da je “event” bio unapred snimljen i spremljen, ostaje činjenica da evidentan manjak podataka o budućem željenom OS-u nije doprineo boljem kompletnom utisku koji (ni)su ostavili prezenteri. Kratak rezime je da ćete, u najmanju ruku, verovatno morati da kupujete novi hardver ako želite potpunu zabavu koju nudi novi “ekosistem”…

PCPress.rs Image

Bez ikakve sumnje, Windows 11 izgleda obećavajuće i lepršavo. Nove ikoniice, novi meniji, zaobljeni prozori koji se sami raspoređuju baš onako kako biste vi to želeli, a da vas čak i ne pitaju kako biste vi to želeli… Veza sa servisima u oblaku je ojačana, ponuda Xbox i Microsoft Store-a je toliko porasla da ćete moći da koristite igre i aplikacije čak i iz Amazon ponude, a prirodna podrška omogućiće izvršavanje svih Android aplikacija. Priznaćete da su vam neke od njih nedostajale na Windows-u. Najlepša stvar je što ćete sve (ali baš sve), moći da počnete na jednom uređaju, a nastavite na bilo kom drugom uređaju koji je deo vašeg Windows (ili Microsoft) ekosistema.

Tehnološki push-up

Naravno, ostaje pitanje zašto to Microsoft radi baš sada? Činjenica je da se hardversko tržište pomalo “zabajatilo”, a da je novi Windows uvek predstavljao dobar podsticaj da se tržište pokrene. Microsoft poklanja dosta pažnje razvoju, pa ne čudi da su pored Intel i AMD procesora, ovaj put podržani i Qualcom procesori. Istina, blagodeti od Windows-a 11 osetiće samo oni koji, pored Windows-a, osveže i hardver.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Da biste saznali da li je vaš postojeći računar sposoban za instalaciju novog Windows 11 OS-a, moraćete da proverite. Neke osnovne smernice su da procesor mora da bude 64-bitni. Minimum je 4 GB RAM-a, disk (storage) zahteva bar 64 GB (ne treba posebno napominjati da se stara, rotirajuća HDD tehnologija ne preporučuje, a da će 99,9% korisnika koji imaju 64-128 GB GB storage-a već posle tri minuta nakon instalacije imati problema s manjkom diska). Ono što može da vam predstavlja problem je bezuslovni zahtev za prisustvom TPM (Trusted Platform Module) čipa – i to verzije 2.0 i grafičke karte koja podržava DirectX 12, sa WDDM 2.0 drajverima. Mnogo, malo ili je to baš prava mera da se korisnici nateraju da obnove i hardver?

Lično nisam pristalica starog hardvera i održavanje kompjutera starijeg od pet godina može da bude pravo mučenje, pa sam radosno pokrenuo proveru sistema koje koristim. Za proveru se upotrebljava stara, dobra PC Health aplikacija koja je , za ovu priliku, dopunjena funkcijom koja će pokazati da li je vaš PC spreman za Windows 11. Aplikaciju ćete naći na adresi https://aka.ms/GetPCHealthCheckApp.

Pročitajte i:  Copilot Pro košta 20 dolara i donosi napredne AI funkcije

Čak i za jednog dugogodišnjeg člana Windows Insider programa, sa statusom DevChannel – rezultati su bili porazni. Prvi na listi je moj redakcijski računar, drugi je moj stari računar, a treći je relativno novi ultrabook s Intel procesorom 10. generacije. Svi imaju Core-i7 procesore (raznih generacija), bar po 8 GB RAM-a… Činjenica je da je samo moj najnoviji digitalni drugar prošao proveru i kvalifikovao se za instalaciju Windows-a 11.

Vreme je za promene…

Možda još nismo sazreli da menjamo političku klimu u zemlji, ali sakupite donacije koje ste dobili za oživljavanje privrede, vakcinaciju i još koješta, pa obnovite svoj hardver. Windows 11 će se distribuirati tek od jeseni, kad se očekuju prvi OEM računari s preinstaliranim OS-om. Ponuda u Retail kanalu najavljuje se takođe za jesen, s nejasnim datumom početka distribucije, a korisnici Windows 10 sistema će moći besplatno da se apgrejduju kroz Windows Update (s takođe nejasnim datumom distribucije).

Kroz DevChannel je već stigla većina noviteta najavljenih za Windows 11, a lepa vest je da zaista sve izgleda lepše, funkcionalnije, pa i 10-15% brže pod uslovom da koristite hardver novije generacije – na starijem hardveru gotovo da nećete primetiti poboljšanja, jer se Microsoft odlučio da optimizuje sistem za novije CPU/GPU kombinacije.

Pročitajte i:  X blokira pretrage Taylor Swift... jedva 

Da li čekati? Zaista ne znam zašto biste čekali i zašto ne biste instalirali Windows 11 čim vam se ukaže prilika. Mnogo responzivniji i logičniji UI/UX, mogućnost izvršavanja Android aplikacija, veoma unapređen ekosistem u kome gotovo uvek možete da nađete ono što vam trenutno nedostaje i niz drugih pogodnosti su dovoljan razlog za to. I da ne zaboravimo, ako nemate Microsoft ID – napravite već jednom Microsoft ID i počnite da ga koristite, jer je to preduslov da završite instalaciju i da sve funkcioniše baš onako kako je Microsoft predvideo.

 

Facebook komentari: