BIZIT plus

Windows 7: milioni odlučili da ne nadograđuju OS

Microsoft je zvanično prekinuo podršku za svoj operativni sistem Windows 7 početkom 2020. godine. Međutim, stari sistem se nikako ne predaje…

PCPress.rs Image

Windows 7 bi želeo da svi znate da još uvek nije mrtav

Godinu dana nakon što je Microsoft zvanično prekinuo podršku za svoj dugotrajni operativni sistem, mala, ali odlučna populacija korisnika računara radije će se boriti nego promeniti. Uoči Microsoftove prekretnice za završetak podrške za Windows 7, vlasnici otprilike 200 miliona računara širom sveta ignorisaće taj rok i nastaviti da pokreću željeni OS. To je, doduše, gruba procena. Program digitalne analitike vlade Sjedinjenih Država, izveštava o neprekidnom, nefiltriranom broju posetilaca veb lokacija u SAD tokom prethodnih 90 dana, a jedan od skupova podataka uključuje izveštaj o posetama sa svih računara koji koriste bilo koju verziju operativnog sistema Windows, što ga čini idealnim proksi serverom za ovo pitanje.

Na kraju decembra 2019. godine 75,8% tih računara imalo je Windows 10, 18,9% je i dalje bilo na operativnom sistemu Windows 7, a pukih 4,6% ostalo je uz Windows 8.x. Godinu dana kasnije, kako se bliži kraj decembar 2020. godine, udeo računara sa Windows 10 porastao je za 12%, na 87,8%; broj Windows 7 opao je za više od 10 procenata, na 8,5%, a broj Windows 8.x korisnika se još više smanjio, na minimalnih 3,4%.

Pročitajte i:  Microsoft najavljuje nove planove u vezi sa veštačkom inteligencijom 

Nekadašnji prvak u operativnim sistemima za računare, Windows XP, sada je gotovo nevidljiv, a broj njegovih uređaja dodaje se u delu greške zaokruživanja. Pretvaranje tih procenata u cele brojeve, nažalost, nije stvar jednostavne podele, ali je I tako jasno da najmanje 100 miliona računara još uvek radi pod Windowsom 7, a taj broj bi mogao biti znatno veći.

Izvor: Zdnet

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,