Windows – BitLocker To Go

BitLocker može da šifruje podatke na bilo kom uređaju za snimanje.

PCPress.rs ImageOsim što možete šifrovati flash koji nosate sa sobom i često ga pozajmljujete, postoji mogućnost da šifrujete i podatke na hard disku. Nama je svakako insteresantnije kriptovanje flash uređaja, a za šifrovanje hard diskova je neophodno da računar poseduje i Trusted Platform Module (TPM) verzije 1.2 koji mora da bude uključen i u BIOS‑u. Za sada, zadržimo se samo na šifrovanju podataka na flash disku. Ubacite ga u USB port, pritisnite Windows taster, u Search polje unesite bitlocker i potvrdite sa Enter.

Među diskovima odaberite flash koji želite da šifrujete. Nakon provere diska, dobićete priliku da zadate šifru kojom će podaci biti zaštićeni od neovlašćenog korišćenja. Sa Netx prelazite na snimanje ključa za oporavak podataka, za slučaj da zaboravite vaš password. Preporučljivo je da ključ snimite kao fajl na bezbedno mesto, a za svaki slučaj i da ga odšampate i kao papir čuvate za slučaj otkaza uređaja na koji se snima fajl.

Sledi faza enkriptovanja koje za veću količinu podataka može da potraje, tako da je najzgodnije da enkriptovanje pokrenete na praznom disku. Vreme je potrebno da se podaci učitaju, transformišu u neprepoznatljiv oblik i ponovo upišu na flash. Budite pažljivi jer bilo kakvo prekidanje samog procesa šifrovanja može da bude kobno po vaše podatke; čak i pauziranje procesa treba izbegavati.

PCPress.rs ImageKada se proces enkriptovanja završi, vaši podaci su sigurni i možete da ih nosite sa sobom. Kada ubacite flash u računar koji radi pod Windows‑om 7, unećete odabranu šifru da biste mogli da pristupate podacima. Ukoliko na računaru nije instaliran BitLocker, dobićete obaveštenje da ga treba doinstalirati. Dekriptovanje je moguće kako na Windows 7 platformama, tako i na starijim verzijama kao što su Windows Vista SP1 ili XP SP3 (ili noviji). Svi ostali operativni sistemi će prikazivati da je vaš flash neformatiran i neupotrebljiv.

Interesantna je i opcija automatskog otvaranja diska nakon logovanja u Windows. Ovo postižemo tako što nakon desnog klika na šifrovan flash odaberemo opciju Manage BitLocker, ali ne u svakom slučaju – za ovu opciju i sama instalacija Windows‑a mora da se nalazi na šifrovanom disku.

Kada poželite da uklonite BitLocker šifrovanje flash‑a, pokrenete BitLocker i pored naziva zaštićenog diska kliknete na Turn Off BitLocker, pa onda Decrypt drive. Skidanje zaštite i dešifrovanje će takođe da potraje neko vreme i nakon toga će vaš eksterni disk biti čitljiv bez zaštite.

(Objavljeno u PC#191)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,