Windows: Brzi start

Windows 10, kao i prethodna verzija 8.x, podržava Fast Startup način rada koji menja klasično potpuno gašenje računara (Shutdown). Fast Startup, koji je podrazumevano aktivan u Windows 10 okruženju, je zaista drastično brži pri isključivanju i uključivanju računara. Tajna njegove brzine je u tome što se Shutdown ne izvršava u potpunosti, već računar ide u nešto slično hibernaciji. Kada isključujete PC na kome je aktivan Fast Startup, Windows zatvara sve aplikacije i izloguje sve korisnike, kao i pri regularnom gašenju. U ovoj situaciji, Microsoft Windows je u stanju sličnom sveže uključenog okruženja: nema ulogovane korisnike i startovane programe, ali je kernel učitan a sistemska sesija je aktivna. Windows u sledećoj fazi pokreće hibernaciju i snima tekuće stanje sistema u fajl, pa nakon toga zaista isključuje računar

2windowsbajtovi236

Kada ponovno uključimo računar, Windows ne mora da učitava kernel, drajvere i sistemsko stanje pojedinačno. Dovoljno je da učita sliku starog stanja u RAM iz hibernacionog fajla i prosledi nas pravo na osnovni login ekran. Na ovaj način se uštedi mnogo vremena koje bi bilo potrošeno za pojedinačna učitavanja fajlova i njihovog izvršavanja, kontrola i prevođenja računara kroz mnoštvo međufaza do konačne spremnosti za rad. Takođe, podrazumeva se da je hardver od prethodnog isključivanja nepromenjen i da nema potrebe za njegovim testiranjem.

Pročitajte i:  Notepad konačno dobija dugo željene funkcije

Inovativnost u odnosu na staro hibernate gašenje je u tome što se ovde ne snimaju otvoreni folderi i aplikacije, a ne pamte se ni ulogovani korisnici. Hibernacija je superiorna kada želite da sistem uvedete u identično stanje otvorenih programa i aktivnih korisnika. Fast Startup nudi čisto podignut sistem, uz munjevito startovanje. Fast Startup Shutdown je podrazumevan na svim instalacijama, osim nekih izuzetaka. Prvi je da ste migrirali sa Microsoft Windows 8.x operativnog sistema koji je imao eksplicitno isključen Fast Startup, pa je ovo stanje nasleđeno. Fast Startup je isključen i svugde gde je onemogućena hibernate funkcionalnost.

Fast Startup je u velikoj većini slučajeva superioran u odnosu na klasični pristup. A šta se dešava u preostaloj manjini!? Pa, pre svega, isključivanje nije potpuno. Kernel i drajveri su nasleđeni od ranije i tokom vremena mogu da se degradiraju, a pri raznim update‑ovima da ostanu neažurni. U nekim retkim kombinacijama softvera takođe može da dođe do raskoraka. Softver za šifrovanje fajlova i diskova, kao što je TrueCrypt može da pravi probleme sa mount‑ovanjem volumena. Većinu ovih problema rešava klasičan restart koji ne koristi hibernate pristup već u potpunosti „prazni“ drajvere i kernel. Potpuno restartovanje se neminovno dešava i svaki put kada se instaliraju zakrpe i nadogradnje operativnog sistema. Naša preporuka je da i sami povremeno izvršite klasičan restart, mada ovo ne mora da se radi često ako nema vidljivih problema u ponašanju tokom rada.

Pročitajte i:  Tri saveta za brže pokretanje vašeg Windows računara

Hibernacija sistema uzima od disk prostora u veličini tri četvrtine veličine RAM‑a, što nije mnogo za sisteme sa moćnim savremenim hard‑diskovima, ali može da predstavlja problem na raznim minimalnim instalacijama ili malim SSD i flash uređajima. Na sistemima gde je isključena hibernacija radi uštede prostora neće raditi ni Fast Startup, jer se oslanja na hibernacioni fajl.

Glavni problem sa Fast Startup‑om može da bude situacija kada na računaru imate dva operativna sistema, jer će Fast Startup zaključati hard‑disk u nameri da ga zaštiti od spoljnog narušavanja i time onemogući normalno konkurentno funkcionisanje drugog operativnog sistema. Na nekim sistemima je nemoguće pristupiti BIOS/UEFI setovanju, osim ako ne izvršimo klasičan restart.

Sve u svemu, možda ćemo nekad poželeti da deaktiviramo Fast Restart, a nakon toga možda i da ga ponovo aktiviramo, pa da vidimo kako se to radi. Podešavanje je, zbog mogućnosti da ga početnici nehotice izmene, zakopano u dubine sistemskih menija. Desnim klikom na Start otvaramo kontekstni meni u kojem pronalazimo stavku

Pročitajte i:  Kako da obrišete Windows aplikacije

Power Options. U prozoru koji se pojavi kliknemo na Choose what the power buttons do. Ako prvi put zalazimo u ove opcije, moraćemo da kliknemo na taster Change settings that are currently unavailable da bismo mogli da po volji menjamo Fast Startup ponašanje.

Skrolujemo do dna ekrana gde nas očekuje opcija Turn on fast startup (recommended) zajedno sa ostalim shutdown podešavanjima. Uključen prekidač označava da je Fast Startup aktivan, pa možemo da ga isključimo ako želimo potpuni Shutdown pri gašenju. Snimite podešavanja i pokrenite klasičnu Shutdown proceduru da biste videli razliku. Ako zaključite da je Shutdown neprijatno dug, vratite se na isto mesto i overite opciju Turn on fast startup.

Ako opcije Fast Startup nema, na vašem PC‑ju je verovatno onemogućena hibernacija – vidite samo opcije Sleep i Lock. Najbrži način uključivanja hibernation moda je da pritisnete Windows+X i kliknete na Command Prompt (Admin), a onda u komandnoj liniji otkucate:

powercfg /hibernate on

Ako postoje tehničke mogućnosti, hibernacija će ponovo biti omogućena, a sa njom i Fast Startup, što ćete lako proveriti u Power Options prozoru.

 

Objavljeno u časopisu PC#236

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,