Windows Phone je bio najuspešniji neuspeh

Microsoft je nedavno ozvaničio ono što se pretpostavljalo godinama: operativni sistem za Windows telefon je dočekao svoj kraj. Tako se u budućnosti neće dalje razvijati, neće se pojaviti iznenađenje u obliku Windows 10 telefona, te su tako iOS i Android odneli pobedu. Umiveni Microsoft, koji danas vodi Satya Nadella, radije bira saradnju nego takmičenje na tržištu, bar je to navedeno kao jedan od glavnih razloga za ukidanje operativnog sistema.

PCPress.rs Image

Windows telefon je u prvom kavartalu 2017. godine uspeo da osvoji jedva 0,1% tržišta, budući da je “dvoglavo globalno čudovište”, kako slikovito opisuju dominaciju iPhone-a i Androida-a, koje je sličan udarac zadalo i BlackBerry platformi, ostvarilo potpunu dominaciju. Mora se priznati da konačni neuspeh Windows telefona baca u senku neke prethodne uspehe, za koje ni Microsoft ni partneri sa kojima je radio na hardveru nikada nisu dobili priznanje. Tako je, na primer, 2010. godine Windows telefon bio poprilično hrabar potez, te originalan onoliko koliko je jedan pametni telefon to mogao da bude tri godine pošto je Apple lansirao svoj prvi iPhone. Za razliku od Android-a, Windows telefon se nije idejno oslanjao na iOS, a kao njegova najbolja osobina isticano je to što je mogao prilično brzo da radi i na uređajima sa najbazičnijm hardverom.

Pročitajte i:  Novi Declutter alat Chromea može uskoro pomoći u upravljanju sa 100 plus otvorenih tabova

Windows operativni sistem je na tržištu izdržao ovoliko dugo samo zahvaljujući resursima koje Microsoft ima, i koje je bio voljan da uloži ne bi li stvorio treći ekosistem koji je trebalo da bude zdrava konkurencija Apple-u i Google-u. Činjenica je da bi mobilna industrija danas bila znatno siromašnija da nije bilo ovih nastojanja koja su donela nebrojeno mnogo poslovnih lekcija da se iz njih nauči, te hardverskih inovacija da inspirišu buduće proizvođače. Tako se mnogi slažu da bi Windows telefon, na kraju, trebalo upamtiti kao jedan od najuspešnijih neuspeha koje je tehnološka industrija proizvela.

Ako iz tog sveta velikog novca i krupne tehnologije nakratko spustimo pogled na redakciju PC Press-a, teško je ne spomenuti da je jedan od poslednjih poštovalaca Windows operativnog sistema i naša direktorka, Vesna Čarknajev, koja će sada, poput Bill Gates-a, verovatno preći na Android.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,

1 thoughts on “Windows Phone je bio najuspešniji neuspeh

 • 23. 10. 2017. at 16:53
  Permalink

  Nisam stručnjak, naprotiv, samo pratilac i korisnik Lumia 535, bili super po odnosu cena- performanse, pravi bum, očekivala se njegova prednost i u kompatibilnosti sa desktop i laptop računarima zbog Windowsa i nije mi jasno kako ta prednost, koja je tek trebalo da se razvija i eksploatiše, nije bila presudna?
  Ne znam kako se uparuje IOS ili Android sa Windowsom, ako je to uopšte slučaj ili je nekome začajno…
  Voleo bih da PC press o tome napiše nešto bar malo.
  Nama je to do sada dosta značilo.

Comments are closed.