Windows Phone se bori za opstanak i sa 0,15% udela na tržištu

Microsoft je u oktobru prošle godine najavio ono što se pretpostavljalo godinama: operativni sistem za Windows telefon je dočekao svoj kraj. Tom prilikom je rečeno da se u budućnosti neće dalje razvijati, neće se pojaviti iznenađenje u obliku Windows 10 telefona, te se pretpostavilo da su iOS i Android odneli pobedu. Umiveni Microsoft radije je izabrao saradnju nego takmičenje na tržištu, bar je to navedeno kao jedan od glavnih razloga za ukidanje operativnog sistema.

PCPress.rs Image

I posle nekoliko meseci, najuporniji entuzijasti i dalje nadziru evoluciju platforme, ali, na njihovu žalost, dobrih vesti nema, budući da Windows Phone i dalje gubi, te se polako bliži potpunom istrebljenju, koje će se, pre ili kasnije, sigurno dogoditi. I dok je Microsoft napustio svoju mobilnu strategiju, za korisnike to ne može da se tvrdi, budući da podaci agencije NetMarketShare ukazuju na to da 0,15% uređaja koji slobodno funkcionišu svetom pripada upravo Windows telefonima.

PCPress.rs Image

Sa druge strane, prema podacima za januar 2018. godine, Android je prvi izbor za uređaje širom sveta, te drži udeo od 68,45%, te dominira Amerikom, Evropom i Azijom. iOS je, sa druge strane, osvojio 30,60% uređaja, dok „nepoznata kategorija“ drži 0,52% tržišta – što je tri puta više od udela koji ima Windows Phone, koji, istina je, nije na poslednjem mestu, te su se iza njega našli Series 40 sa 0,12%, i BlackBerry operativni sistem sa oko 0,10%. Pretpostavlja se da će ove cifre u budućnosti beležiti dalji pad, što se, kada je u pitanju Windows Phone, dešava zbog toga što Microsoft ne planira nova ažuriranja za platformu, te korisnici nemaju izbora nego da pređu na Android ili iOS.

Pročitajte i:  Neke Windows 11 nadogradnje instaliraće se bez restarta računara

Izvor: Softpedia

Pogledajte i: Video nadzor PoC Tehnologija – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,

1 thoughts on “Windows Phone se bori za opstanak i sa 0,15% udela na tržištu

  • 02. 02. 2018. at 11:31
    Permalink

    Meni je jako žao što je MS odustao od Windows Phone. To je vrlo dobra platforma, korisnički interfejs lak za upotrebu, sve na svom mestu, bila vrlo stabilna. Prešao sam na Android, jer je telefon polako počeo da se čudno ponaša usled gašenja pojedinih servisa od strane MS.
    Android ima svašta, ali je to na Windowsu sve nekako bilo bolje rešeno. Baš šteta…

Comments are closed.