Data centri 2024

Windows – ZoomIt lupa

U svakodnevnom radu često se srećemo sa sitnim fontovima i minijaturnim detaljima koje teško možemo da razlučimo, naročito na malim ekranima prenosivih računara. Prezentacije s projektorima prava su bolna tačka svakog predavača i promotera, jer su pritužbe na vidljivost naročito od publike iz udaljenih redova ometajuće. Čitava prezentacija i njeni rezultati često padaju u vodu zbog loše vidljivosti, čime se gubi njihov smisao i postiže kontraefekat. Prezentacije s pretrpanim PowerPoint slajdovima, s mnogo teksta i sitnim detaljima najčešća su greška koja prati sve početnike u javnim nastupima. Ali, ruku na srce, svi sitni detalji ne mogu baš uvek i po svaku cenu da se izbegnu. Nekada ćemo morati da prikažemo i nešto što je vrlo kompleksno, a ima pojedinih krucijalnih detalja koje treba posebno istaći. Tada ćemo morati da se odlučimo hoćemo li prikaz razbiti u dve slike ili ćemo pribeći zumiranju. Dva slajda zahtevaju prethodnu pripremu, a zumiranje omogućava dinamičko klizanje i uveličavanje baš onoga što nam je potrebno.

windowszoomit1Zadatak može da obavi Magnifier (koji još od verzije Windows XP postoji kao Screen Magnifier) mada on često ima problema s kompatibilnošću i ne uspeva da savlada baš sve izazove. Postoje brojna rešenja ovog problema, ali mi ćemo se zadržati u okviru Microsoft‑ove proširene ponude i upotrebićemo programčić ZoomIt iz porodice Windows Sysinternals (Mark Russinovich). Mark je napravio ZoomIt jer mu se na jednoj od Microsoft konferencija desilo da standardno Windows uvećanje slike nije moglo da obavi svoju funkciju u njegovoj prezentaciji.

Pročitajte i:  Microsoft uklanja još jedan alat iz Control Panel-a Windowsa 11

windowszoomit2ZoomIt je sjajan zato što je vrlo jednostavan za korišćenje i uspeva da se snađe u svim situacijama. Dovoljno je da pritisnete Ctrl+1 i pred vama će se pojaviti lupa umesto kursora i prikazaće dvostruko uvećan sadržaj onoga što je ispod nje. Obratite pažnju, broj 1 nije onaj sa numeričke tastature, već onaj iznad slova Q, tako da Ctrl+numeričko1 ne pokreće ništa. Naravno, ovu tastersku kombinaciju za poziv uvek možete da promenite preko Zoom tab‑a kontrolnog panela, u kojem se podešava i veličina zumiranja koja može da se kreće u rasponu faktora od 1,25 do 4.

Kada pokrenete ZoomIt, dovoljno je da lagano otklizate na nezgodno mesto i vratite osmeh na lice ekipi iz zadnjeg reda koja nije ponela naočare za daljinu. Preko celog ekrana, odnosno projektovane slike projektora, pojaviće se uvećan detalj. Prozor će klizati zajedno s vašim pokretanjem miša, a ukoliko koristite točkić miša ili kursorske strelice gore i dole na tastaturi, moći ćete da promenite i faktor uvećanja. Slika će postati zamrznuta i statična onog trena kada pokrenete ZoomIt mod rada. Zamislite to kao da ste napravili PrintScreen i klizno ga uvećali preko celog ekrana. Da biste se vratili u normalan režim rada i kretanja, dovoljno je da pritisnete taster Esc ili kliknete oba tastera miša istovremeno.

Pročitajte i:  Ovaj dobro poznati Windows dodatak koristi privremeni kod već 30 godina

Program se ne instalira, treba samo da raspakujete .zip arhivu na neko zgodno mesto i odatle izvučete prečicu. Kada ga prvi put pokrenete, dobićete kontrolni meni u kojem možete da promenite tastersku kombinaciju za pokretanje, kao i faktor uvećanja. Ukoliko želite da vam taj program bude uvek na raspolaganju, možete da štriklirate opciju Run ZoomIt When Windows Start. ZoomIt će se automatski startovati i smestiti u SysTray pored sata.

ZoomIt posebnu pažnju obraća na potrebe prezentera, tako da osim što možete da povećate detalje slike, možete i da pribeležite napomene pored slika ili ilustracija. LiveZoom opcija omogućava jasnije zumiranje, ali po cenu brzine i iseckanog i isprekidanog prikaza koji povremeno podrhtava.

windowszoomit3U kontrolnom panelu možete da pokrenete i BreakTimer koji odbrojava vreme do početka prezentacije, što je zgodno da jasno pripremi prisutne da se primire i pripreme za početak. Draw služi za ad hoc pisanje i crtanje po ekranu radi snimanja pomoću PrintScreen. Kada se nalazite u Draw modu, po potrebi možete da pređete u Type mod pomoću tastera T i tada da otkucate napomenu koja će ručno, sa slikom ekrana, biti snimljena u fajl.

Pročitajte i:  Tri saveta za brže pokretanje vašeg Windows računara

Microsoft je preuzeo program ZoomIt kada je kupljen Windows Sysinternals projekat, ali ZoomIt ipak nije postao deo standardnog Windows‑a, pa mora da se naknadno instalira. Upozoravamo vas da na Internetu postoje istoimeni opasni klonovi ovog programa pomoću kojih hakeri pokušavaju da zloupotrebe vaš računar, pa zato preskočite samostalno guglanje i sumnjive stranice za download. Najbolje je da odete direktno na technet.microsoft.com/en‑us/sysinternals/zoomit.aspx i iz proverenog izvora bezbedno preuzmete ovaj koristan program.

Uređuje Ladislav Struharik

(Objavljeno u časopisu PC#237)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,