Računari i Galaksija

Wolverine obećava prepoznavanje pojedinačnih glasova u gužvi

Google-ova matična kompanija Alphabet razvija nosivi uređaj koji bi trebao da pomogne osobama koje slabije čuju. U pitanju je u projekat pod kodnim imenom Wolverine, a razvija se u kompanijskom X lab-u, zaduženom za razvoj novih tehnologija. Još od 2018. godine, oni rade na ovom projektu i do sada su napravili više prototipa u vidu „bubica“ koje su u stanju da izoluju pojedinačne glasove u bučnim okruženjima.

wolverine

Prve verzije prototipa su, zbog velikog broja mikrofona, pokrivale celo uvo, ali sada je tehnologija unapređena i došlo se do varijante koja izgleda kao klasične in-ear slušalice. Najpribližniji opis ovog uređaja bio bi da se radi o AI opremljenim slušalicama za pomoć nagluvim osobama.

Iz X lab-a napominju da je u pitanju istraživanje „budućnosti slušanja“, ali nisu dali nikakve detaljnije informacije o tome. Takođe, nije poznato ni da li će Wolverine ikad ugledati svetlost dana i pojaviti se u komercijalnoj upotrebi. Možda je se u kompaniji plaše da će se ponoviti situacija sa Google Glass-om, AR naočarima koje su bile jedan od najpoznatijih propalih pokušaja kompanije, ali sa današnje tačke gledišta predstavljale su pionirski proizvod koji je bio ispred svog vremena – jer su konkurenti pokazali da postoji tržište za takav vid uređaja, ali sa nekoliko godina zakašnjenja.

Pročitajte i:  Apple će otežati vladama da dobiju vaše push notifikacije 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,