BIZIT plus

Word – Tab i ruler

Tabulatori predstavljaju sjajni način definisanja uvlačenja, uravnanja i razmaka koji se standardizovano provlače kroz čitav Microsoft Word dokument. Word 2016 definiše nizove tab razmaka, tako da svaki predstavlja standardnu udaljenost od polovine inča, što je 1,27 cm. Ta vrednost postala je uobičajena i većina korisnika prati taj šablon jer retko ko menja dobro podešene podrazumevane vrednosti.

WordBajtoviSve to ne znači da mi ne možemo da izmenimo parametre prema vlastitom nahođenju. Mada je to relativno lako izvesti, retko ko podešava mrežu pozicija tabova. Obično se ovim problemom bavimo kada nam zbog nekih grafičkih elemenata pojedini tabovi „ne leže“ gde je to potrebno. Mada i nekoliko razmaka često lakše reši problem, ukoliko se specifično pomeranje koristi bar nekoliko puta, bilo bi dobro da ručno definišemo odstupanje standardne tabulacije. Word tab stop je sjajan pomoćnik upravo u takvim situacijama. Bez obzira na to što iskustveno znamo gde su, tabulatori uneti u tekst vizuelno su nerazlučivi i možemo da ih vidimo samo tako što ćemo uključiti prikaz nevidljivog formatiranja u Paragraph grupi, klikom na znak u gornjem desnom uglu, sličan ćiriličnom slovu P. Tabovi će biti prikazani kao strelice koje se protežu preko sredine praznog prostora i pokazuju udesno.

Ruler ili lenjir je izbaždarena traka ispod ribbon‑a s brojevima koji predstavljaju inče i crticama koje označavaju polovine inča, koliko je i zadat razmak tabova, tj. korak za koliko se standardno pomeramo kada otkucamo Tab taster tokom unosa teksta. Na ruler‑u se nalaze i tačkice koje označavaju osmine inča, tj. 3,175 mm. Ukoliko se ispod ribbon‑a ne nalazi ruler, treba da ga uključimo tako što ćemo preći na view ribbon, pa u Show odeljku uključiti Ruler. Sada ćemo videti crtice i brojeve koji prikazuju gde će se kursor zaustaviti kada otkucamo Tab na tastaturi.

Ako na nivou celog dokumenta treba da definišete novu poziciju na koju skačete pritiskom tabulatora, prvo selektujte čitav tekst sa Ctrl+A, pa zatim kliknite na odgovarajuću poziciju ruler‑a. Svi tabovi s leve strane biće ubuduće ignorisani i jedan pritisak tabulator odmah će vas postaviti na željeno mesto. Svaki naredni pritisak ovog tastera postavljaće vas na standardne pozicije desno od početne.

Ukoliko ne selektujete ništa pre definisanja mesta za novi tab, pravilo ovog taba koristiće se samo u okviru pasusa u kojem se trenutno nalazi kursor. Ovo je logično rešenje, jer su nam atipične pozicije taba potrebne uglavnom jednokratno i lokalno, na pasusu čiji se početak obično uvlači tabom. Naravno, po želji možemo da selektujemo i proizvoljnu količinu povezanog teksta koji može da se proteže i od sredine jednog pasusa, obuhvati više pasusa i završi se na proizvoljnoj lokaciji.

Kad nismo zadovoljni novim izgledom uvlačenja pasusa, možemo da uhvatimo novu oznaku na lenjiru i da je prevlačimo levo‑desno sve dok nam dinamički pomeran pasus ne „legne na pravo mesto“. Ako poželimo da uklonimo dodate pozicije tabova, svaku od novih oznaka možemo da odvučemo sa ruler‑a i pustimo. Tekst će automatski biti preformatiran prema standardnim pozicijama tabova koji sada momentalno preuzimaju dejstvo. Obratite pažnju jer dodavanje novih oznaka tabova ne utiče na promenu uvlačenja već postojećeg formatiranja teksta.

Ukoliko želite da pozicije zaustavljanja taba koje ste vi definisali koristite na višestrukim nepovezanim lokacijama paragrafa u tekstu, trebalo bi da definicije tab zaustavljanja dodate u stil paragrafa, koji ćete kasnije primenjivati gde god poželite jednim klikom. Styles grupa nalazi se u Home ribbon‑u. Ovde treba desnim klikom na željeni stil da prikažete kontekstni meni u kojem birate Modify, a nakon toga na Format pa Tabs.

Uobičajeno je da se tabovi koriste s levim poravnanjem. Ukoliko želite da postignete neko drugo poravnanje, centrirano, desno, decimalno ili viseće, kliknite odgovarajući broj puta beli kvadratić levo od ruler‑a. Početni znak koji izgleda kao slovo L i simbolizuje podrazumevano levo poravnanje, menjaće oblik, tako da ćete moći eksperimentom da dođete do osećaja kako da postignete odgovarajuće pozicioniranje. Prečica do dijaloga za podešavanje tabulatore je dvostruki klik na telo lenjira.

(Objavljeno u časopisu PC#232)

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: