WWDC 2013: Novi MacBook, iOS i radio

Na svojoj godišnjoj konferenciji Apple je predstavio neke novitete. Neki su prave inovacije, piše Yahoo News, a neki su samo pokušaju da stignu Android.

design_functional_gallery2Što se hardvera tiče, Apple je predstavio nove MacBook Air računare sa dužim trajanjem baterije. 11-inčni modela sada ima bateriju koja može izdržati 9 sati, a 13-inčni i do 12 sati rada. Oba modela imaju Intel Haswell procesore, a koštaju 999 i 1099 dolara u verziji sa 128GB, odnosno 100 dolara manje od prethodnih modela.

Prikazan je i novi Mac Pro, koji će biti 2,5 puta brži od aktuelnog modela, potpuno je regizajniran i manji od sadašnjeg, a na ovom uređaju još uvek se radi.

Uz novi hardver stiže i novi OS, Mac OS X Mavericks. Biće dostupan na jesen, ali ga programeri mogu preuzeti već sada.

Stigao je i novi mobilni OS, iOS 7, prvi iOS koji Apple objavljuje sa Džoni Ajvom na čelu tima koji stoji iza ove platforme. Osim redizajna, možda i prvog velikog od 2007. godine, novi iOS donosi automatsko apdejtovanje aplikacija, multitasking za sve aplikacije, optimizaciju rada baterije time što “zamrzava” ove aplikacije koje su u pozadini, ali se trenutno ne koriste.

Tu je i opcija Activation Lock, koja donosi viši stepen bezbednosti korisnicima ovog OS-a, zatim novi alata koji dodaje filtere fotografijama, a fotografije će biti bolje organizovane, novi Control Centar, a unapređena je i Siri.

Među novitetima je i iTunes Radio, koji će biti direktan konkurent Pandori i sličnim servisima.

iOS 7 će biti dostupan od jeseni i kompatibilan je sa iPhoneom 4 i novijim, iPadom 2 i novijim generacijama.

Izvor: Yahoo News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

3 thoughts on “WWDC 2013: Novi MacBook, iOS i radio

Comments are closed.