WWW slavi 25 godina

Na današnji dan, 12. mart, World Wide Web slavi svoj 25. rođendan.

web25-vert1Njegov tvorac, Sir Tim Berners-Li pozvao je sve internet korisnike da se aktivno zalažu za otvoren i slovodan web. S tim ciljem, a i kako bi obeležio četvrt veka postojanja weba, Berners-Li je pokrenio kampanju Webat25.org.

“U poslednja četvrt veka web je promenio svet na načine koje nisam mogao ni da zamislim. Doneo je milijarde dolara ekonomskog rasta, učinio podatke zlatom 21. veka, podstakao inovacije u obrazovanju, zdravstvu, uklonio geografske i društvene granice, doneo revoluciju u polje medija i doneo promene u mnogim zemljama tako što je ustanovio dvosmerni dijalog onih koji vladaju i onih nad kojima se vlada”, rekao je osnivač weba.

“Imamo još puno toga da uradimo za web kako bi dosegao svoje pune potencijale”, podsetio je on i dodao da moramo da nastavimo da branimo ključne principe na kom web funkcioniše.

Njegovo saopštene u celini, kao i više detalja o kampanji možete pronaći na www.webat25.org.

 

Kako je nastao web?

 

Britanac Tim Berners-Li je pre četvrt veka radio u jednoj od laboratorija Evropskog saveta za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi kada mu je sinula ideja kako da kombinovanjem različitih tehnika olakša pregledanje i sortiranje informacija putem umreženih računara. Svoj izum predstavio je u članku objavljenom 12. marta 1989. koji se smatra “krštenicom” World Wide Weba.

“U početku su ga kolege potpuno ignorisale”, kazao je za AFP Mark Veber, kreator i konzervator programa o istoriji interneta u Muzeju istorije informatike u Kaliforniji.

Berners-Li je konačno uspeo da ubedi CERN da prihvati njegov program nakon što je dokazao njegovu efikasnost putem onlajn telefonskog imenika.

Programirao je prvi web-server na kome je bilo moguće snimiti dokumente, osmislio prvi pretraživač za pronalaženje stranica na internetu kao i mogućnost povezivanja dokumenata, tj. ono što danas nazivamo linkovanje.

“Lični računar je promenio naš način rada, ali je interent izvršio revoluciju u čitavom nizu sektora”, rekao je Majkl Mekgvajer, analitičar u istraživačkom centru Gartner, navodeći kao primer muziku, film i medije.

Od 1995. internet doživljava brzu ekspanziju. Njegov uticaj se širi na sve veći broj aktivnosti, od čitanja preko pisanja medijskih sadržaja, do učenja, političkog angažmana, pa sve do komunikacije sa prijateljima i rodbinom.

Međutim, jedan od glavnih principa interneta – otvorenost i jednako pravo pristupa, danas je ozbiljno ugrožen.

“Problem je u tome što je moguće ograničiti sposobnost ljudi da kritikuju vladu ili napraviti internet sa više brzina u kojem je inovatorima, kritičarima i borcima za ljudska prava sve teže da dopru do šire publike”, smatra Veber, dodajući da je “mreža” tek napola izgrađena i da još uvek nije obuhvatila ceo svet.

Izvor: Webat25.org, The Verge, Tanjug, AFP

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,