ERP 2024

Xiaomi Indija i pitanje o plaćanju tantijema

Xiaomi Indija posluje kao distributer i preprodavac pametnih telefona koji su u potpunosti proizvedeni od strane trećih strana u Indiji i na taj način ne koriste bilo kakvu intelektualnu svojinu za plaćanje tantijema.

PCPress.rs Image

Xiaomi se nalazi u sudskom procesu u kojem je jedna od spornih tačaka i odnos prema tantijemama. Prema argumentima advokata Xiaomi, ova kompanija nema nikakve zakonske potrebe da plaća tantijeme jer se koristi u potpunosti proizvodom koji stvara treće lice. Xiaomi dakle pravno nije proizvođač već preprodavac gotove robe. Shodno tome i nema realno prave potrebe da plaća tantijeme.

Naime, kompanija u potpunosti kupuje gotov proizvod. Odnosno, proizvod koji je upakovan već u kutiju i spreman za dalju prodaju. Shodno tome nema ni govora da postoji potreba za plaćanjem tantijema za patente koji se koriste u okviru ovog telefona.

Jedinu licencu koju Xiaomi plaća se odnosi na SEP odnosno standardni bitni patent koji se koristi u mobilnom telefonu koji prodaje. Sve dok traje ovaj sudski proces imovina kompanije je u Indiji zamrznuta. A u isto vreme veliki broj zaposlenih strahuje od otpuštanja ili potpunog zatvaranja kompanije.

Sa druge strane, od momenta  kada je izbio skandal o istrazi u okviru ove kompanije, prodaja nije opala. Čak je tokom maja prodaja porasla za 1% u odnosu na april.

Izvor: Economictimes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,