BIZIT plus

Flešbek: decenija Xiaomi baterije i tehnologije brzog punjenja

Punjenje baterije je jedan od retkih preostalih segmenata u svetu pametnih telefona gde vlasničke tehnologije mogu napredovati.

PCPress.rs Image

Kapaciteti baterija nisu beskonačno rasli

Većina kompanija koristi čipsetove istih dobavljača, kupuju iste ekrane i senzore kamere. Ali baterije i prateći hardver su ponekad potpuno prilagođeni i bili su polje brzih inovacija u poslednjih nekoliko godina. USB Power Delivery postoji, neki bi mogli reći da je to najbolja opcija zbog svoje široke podrške. Isti argument se može dati za Qi na polju bežičnog punjenja. Ali trenutno vlasnički sistemi omogućavaju veće brzine i koriste se na nekim istaknutim uređajima.

Ove nedelje ćemo da pogledamo kako su se baterija i tehnologija punjenja razvili tokom poslednje decenije, s fokusom na Xiaomi. Često čujemo ljude kako kažu „daj mi veliku bateriju, čak i ako je telefon debeo“. Čini se da se ni Xiaomi ni drugi proizvođači pametnih telefona ne slažu sa tim – prosečna debljina Xiaomi telefona je stalno padala neko vreme, a zatim se stabilizovala na oko 9 mm. Međutim, prosečan kapacitet baterije je i dalje rastao tokom vremena zahvaljujući poboljšanju tehnologije. Te sve veće baterije bi zahtevale sve više i više vremena za punjenje pri osnovnoj USB liniji od 10W, tako da je nešto moralo da se promeni.

Pročitajte i:  Xiaomi počinje isporuku prvih električnih vozila

Prvi Xiaomi telefon sa brzim punjenjem bio je Mi 3 (2013), koji je iskoristio Qualcomm-ov Quick Charge 2.0 za 18W. U stvari, Xiaomi je koristio QC za mnoge svoje telefone. Na primer, Mi 9 Pro (2019) je imao QC 4+ i imao 40W žično i 30W bežično punjenje. Ali Quick Charge nije mogao da prati korak i Xiaomi telefoni sa najvišim ocenama punjenja prešli su na sopstveno rešenje, što je jedna od oblasti u kojoj kompanije mogu da se istaknu internom tehnologijom, npr. čip za punjenje Surge P1. Kapaciteti baterija nisu beskonačno rasli. Pre nekoliko godina Xiaomi je imao Mi Max seriju, koja je imala velike ekrane i velike baterije.

Drugi model je imao ekran od 6,44 inča i bateriju od 5300 mAh. Treći je porastao na 6,9” i 5,500mAh. Ali to nisu bile najveće baterije kompanije – telefoni poput pristupačnog i ne prevelikog Poco M3 pakuju baterije od 6.000 mAh (M3 je dimenzija 162,3×77,3×9,6mm i težak 198g). 6.000 mAh je najviše što je Xiaomi ikada dobio. Nekoliko zanimljivih stvari – Mi Mix 2S iz 2018. godine bio je prvi Xiaomi koji podržava bežično punjenje. Kompanija je takođe objavila svoj prvi zvanični Qi punjač sa telefonom. Mi Mix 3 iz iste godine išao je malo brže sa podrškom od 10W. I krenulo je odatle – 30W 2019. godine, pa 50W, pa 67W, pa… ništa. Barem ne još.

Pročitajte i:  Uzbudljiva Xiaomi ponuda za sve ljubitelje tehnologije

Ali smo na polovini godine i Xiaomi tek treba da objavi novi telefon koji podržava bežično punjenje. Šta se desilo? Mi 11 Ultra doneo je paritet između ožičenog i bežičnog punjenja – oba na 67W. Naravno, žično punjenje je efikasnije, ali ne onoliko koliko mislite. Upoređujući žičane i bežične, vremena punjenja od 0-100% su 36 minuta i 39 minuta. Čak i tako, čini se da se fokus kompanije pomerio na žično punjenje. Telefoni kao što je Xiaomi 11i HyperCharge 5G postoje samo da bi korisnicima pružili mogućnost super brzog punjenja od 120W – potpuno punjenje od 0-100% je završeno za 16 minuta u testu. 22 minuta ako ste onemogućili Boost režim.

U međuvremenu, samo nekoliko modela objavljenih u poslednjih nekoliko godina podržava bežično punjenje od 50W ili više. Koliko brzo tehnologija punjenja može ići? Što se USB-C kabla tiče, ima dosta prostora. Najnovija specifikacija USB Power Delivery nudi neverovatnih 240W. Sam Xiaomi je pokazao punjač od 200W pre godinu dana i ima bežični punjač od 80W. Očekujemo da će stope naplate nastaviti da rastu još najmanje nekoliko godina, posebno prosečna stopa punjenja.

Pročitajte i:  Redmi Note 13 Pro+ 5G: Po notama uspeha

Izvor: Gsmarena

 

 

Facebook komentari: