ERP 2024

Xiaomi izbio na prvo mesto u Evropi po prodaji telefona

Prema istraživanju koje je sprovela analitičarska kuća Strategy Analytics, kineska kompanija Xiaomi preuzela je od Samsung-a vodeću poziciju na tržištu Evrope. To može da zahvali ogromnom rastu prodaje u poslednjih godinu dana.

xiaomi

U istraživanju se navodi da je u Q2 ove godine Xiaomi prodao 12.7 miliona telefona u EMEA regiji, što je povećanje od 67.1 procenat u odnosu na isti period prošle godine. Time su uspeli da zauzmu više od četvrtine tržišta (25.3 odsto). Mi i Redmi telefoni su se tokom tog perioda najviše prodavali u Rusiji, Ukrajini, Španiji i Italiji. Jedno drugo istraživanje ukazuje da je Xiaomi postao drugi brend telefona na globalnom nivou, odmah iza Samsung-a.

Prodaja Samsung telefona u Evropi pala je za sedam odsto u odnosu na prošlu godinu, pa su zauzeli drugo mesto sa 12 miliona prodatih uređaja sa 24 procenta tržišnog učešća. Najbolje su se prodavali 5G telefoni iz Galaxy A serije, dok u high-end segmentu vodi veliku borbu sa Apple-om.

Apple je na trećem mestu u EMEA regionu, sa 9.6 miliona prodatih telefona u drugom kvartalu, čime je zauzeo 19.2 procenta tržišta. Za njim slede Oppo sa 2.8 miliona prodatih uređaja i 5.6 procenata tržište i Realme sa 1.9 miliona isporučenih telefona i 3.8 procenta tržišta. Međutim, Realme ima fantastičan rast od neverovatnih 1.800 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024):stil i funkcija u kompaktnom paketu

Ukupno, u EMEA regionu je tokom drugog kvartala prodato 50.1 milion uređaja, što je povećanje od 14.4 odsto u odnosu na 2020. godinu. To ukazuje da se tržište polako oporavlja od pandemijskog udara prošle godine.

Izvor: Tech Radar

Facebook komentari: